Da li će najveći kritičar Sebije Izetbegović postati ministar u Vladi KS?

SDA, DF i SBB uskoro bi trebali ponuditi imena ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevo, nakon jučerašnje smjene Vlade na čelu s Edinom Fortom. Pojedina imena već se spominju. No, još ništa nije sigurno. Iz SDA su najavili da će budući premijer kao i ministri predstaviti svoj ekspozee, što bi značilo da 300 mjera, koje je smijenjena Vlada imala u planu, idu u zaborav.

Lideri SDA, DF-a i SBB-a ranije su usaglasili: budući premijer trebao bi biti član SBB-a, Mario Nenadić. SDA u budućoj Vladi zauzima 7 ministarstava. Pretendiraju, između ostalih, na Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo za boračka pitanja, komunalnu privredu i infrastrukturu, Ministarstvo finansija. Oko 50 kandidata općinskih organizacija je pred kadrovskom komisijom. Neka od imena koja se spominju u javnosti su Ivica Šarić, Emir Hadžihafizbegović, Nihada Glamočak, Velida Memić. Evo kada je rok za imenovanje Vlade i šta je prioritet.

"Poslovnički bi to bilo neka polovina ili kraj februara. (Da li je budžet prioritet?) Naravno to će biti prioritet nove Vlade da se usvoji budžet Kantona Sarajevo", kaže Mahir Dević, šef Kluba SDA.

Uz premijersku, SBB u novoj Vladi imenuje bar još dva ministra. Jedan od njih dosadašnji ministar za boračka pitanja Ismir Jusko mogao bi na poziciju ministra unutrašnjih poslova. No, da li će ga pozicije koštati jučerašnja izjava?

"Prvi put u istoriji ovog Ministarstva smo dočakali da jednokratne pomoći dođu do januara ove godine. Prije se to završavalo do augusta. Sumirano, bez ikakvog opterećenja gdje će otići moja profesionalna karijera i politička, možda će ovaj govor da me skupo košta ne interesuje me, hvala vam za sve što ste uradili", poručuje Ismir Jusko.

Njegov stranački i skupštinski kolega Zvonko Marić napominje da bi u novoj Vladi htio vidjeti još jedno ime iz ove jučer smijenjene.

"Mislim da sam za N1 rekao da bi ponovo za neke ministre glasao, za neke ne bih. Pomenuo sam tada čak i ministra koji ne pripada mojoj stranačkoj opciji, a to je gospodin Adnan Šteta", ističe Marić.

Šteta je inače do jučer bio kantonalni ministar saobraćaja, inače SDP-ovac, koji je jasno poručio da neće biti dio Vlade u kojoj je partner SDA. Šta je s DF-om? Da li će, kako je to najavio zastupnik Naroda i pravde, Elmedin Konaković, za ministra zdravstva imenovati prethodnika i kritičara, Sebije Izetbegović - doktora Rusmira Mesihovića?

"Ako nam Šanku dovedete za ministra, imate večeru svi od mene, vodim vas sve na večeru. Ako nam to zadovoljstvo priuštite da još spojimo Šanku i Sebiju nakon što smo ujedinili Avaz, Faktor, Slobodnu Bosnu, pa više ne znate koji tekst iz kog brda bije, ako još to uradite, vjerujte proberite restoran", tvrdi Konaković.

Sudeći prema izjavama nove većine, u kojoj Vladu Edina Forte nazivaju populističkom Facebook Vladom - biće izmjena u radu budućih ministara. Iz SDA kažu prioritet su infrastrukturni i turistički projekti.

"Pa sjetit ćete se Fikreta Prevljaka koji je zastupnik koji je pokrneuo inicijativu da se izgradi tramvajska pruga od Ilidže do Hrasnice i taj projekat su preuzeli iz šestorke i nema razloga da mi ne završimo. (Što ga niste završili ranije?) Zato što nije bilo predispozicija", kaže Mirza Čelik, zastupnik SDA u SKS.

"Jedva čekam da vidim program novoga mandatara i njegovih budućih ministara! Možda se ipak neko čudo desi i možda nastave raditi, bar neke dobre stvari koje je ova Vlada započela", dodaje Damir Marjanović, nezavisni zastupnik u SKS.

Dok se čekaju inoformacije i iz kantonalnog Tužilaštva o brojnim prijavama koje su zastupnici jedni protiv drugih u proteklom periodu podnosili - tako je već za sutra zakazano imenovanje novog rukovodstva Skupštine na čijem čelu bi trebao biti - Mirza Čelik.