Da li će se stari objekat OŠ "Bužim" prije zatvoriti nego što će postati muzej

Grupa roditelja ovih dana podnijela je zahtjev prema nadležnim institucijama da se stari objekat OŠ “Bužim“ zatvori zbog lošeg građevinskog i sanitarnog stanja, sigurnosti djece i građana općine.

Kako su naveli u svome zahtjevu žele ukazati na ono što većina naših institucija zna a ne reaguje a to je loše ili izuzezno loše građevinsko i sanitarno  stanje starog dijela Osnovne škole “Bužim“  u koju idu učenici do 5 razreda osnovne škole, da je ista opasna po sigurnost i zdravlje učenika u građevinskom i sanitarnom smislu.

Kao što je poznato postoji ideja za osnivanje Muzeja grada Bužima sa zavičajnom zbirkom i muzej sobom 505. Viteške brigade koji bi bio smještan u staru Osnovnu školu Bužim. Sama ideja nastala je još 2015. godine inicijativom BZK “Preporod” Bužim a koju je Općinsko vijeće Općine Bužim dalo saglasnost a istu su podržale i sve članice Koordinacije boračkih udruženja Općine Bužim. Do sada je po tom pitanju Skupština USK donijela Odluku o davanju saglasnosti za ustupanje na privremeno korištenje objekta dijela stare skole JU OŠ “Bužim” Općini Bužim za organiziranje Muzeja Općine Bužim, čiji bi sastavni dio bio i Muzej soba 505. Viteške brigade. Skupština USK usvojila je i Zaključak kojim se nalaže Vladi USK da do kraja aprila doznači sredstva planirana ranijim budžetima USK za ovu namjenu.

Nakon usvajanja od strane Skupštine USK-a Prijedloga Odluke Vlade USK o davanju na privremeno korištenje (30 godina) objekta dijela stare škole (dvije učionice i prostor iznad tih učionica) sadašnjeg korisnika JU OŠ “Bužim“ Općini Bužim do danas nije realizirano.

U dokumentaciji koju su nam dostavili možemo vidjeti da je urbanističko –  građevinski inspektor svojim rješenjem utvrdio da škola nije za upotrebu  i naložio hitnu potrebu sanacije i rekonstrukcije krova kao i sanitarnih čvorova ali da od nadležnih organa nije bilo pozitivne reakcije i da po tom pitanju još uvjek  nista nije poduzeto.

Do kada će stari dio objekta OŠ “Bužim“ biti mjesto strave i užasa ostaje nam da vidimo. U prilogu možete pogledati dokumentaciju koju su nam dostavili inicijatori ove aktivnosti.

Image
Image