Da li će se USK-a vlast oglušiti na upozorenja bh novinara?

Nakon svih dešavanja oko pozicije direktora javnog televizijskog servisa "Radio-televizije Unsko-sanskog kantona" jučer su se oglasili iz Upravnog odbora Udruženja bh novinara, koji u svom saopćenju zahtijevaju od Skupštine i Vlade Unsko – sanskog kantona da prestanu sa političkim pritiscima na rukovodstvo i novinare Radio-televizije Unsko – sanskog kantona ali i kršenjem zakonskih propisa i akata po kojima funkcionira ovaj javni medij.

Najzanimljiviji dio saopćenja je onaj u kojem bh novinari upozoravaju na to kako sloboda medija, siguran i dostojanstven rad novinara i urednička neovisnost predstavljaju dio osnovnog prava na slobodu izražavanja, koje ni pod kakvim okolnostima ne bi trebalo dovoditi u pitanje djelovanjem izvršne i zakonodavne vlasti USK.

Posebno je nedopustivo, ističu iz Upravnog odbora Udruženja bh novinara,  da sloboda izražavanja i  rukovodne pozicije RTV USK budu dio političkih pregovora i trgovine, pokrenutih sa ciljem osiguranja medijske podrške i komunikacijskog prostora za političku kampanju za predstojeće opće izbore u BiH u oktobru 2018. godine, između ostalog se navodi u saopćenju bh novinara koje su prenijeli svi mediji u našoj zemlji.

Težak je to udarac i rukavica u lice prljavoj SDA-DF politici u Krajini koja pokazuje i po ko zna koji put dokazuje da ne preza ni od čega kako bi zadržala poziciju vlasti i funkcije na kojima su raspoređeni njihovi kadrovi. Posebno je interesantan odnos SDA stranke u tome svemu, koja je spremna žrtvovati i vlastiiti kadar kako bi obrdžala skupštinsku većinu sastavljenu od DF-a i Laburističke stranke, inače predstavnika politike i ideje Fikreta Abdića.

Ovo saopćenje pokazuje da krajiška politika nikad nije bila na nažim granama nego što je sad. Prisjetimo se Hamdije Lipovače i njegovog četverogodišnjeg mandata za kojeg je javnost mislila da nikada neće doći gore vrijeme i lošiji ljudi u politici. 

Međutim, Šemsudin Dedić i Asim Kamber koji upravljaju politikom SDA USK, pokazuju da su analiza i predviđanja slobodnih novinara i intelektualaca Krajine, ipak bili pogrešni kada su rekli da poslje Lipovače nikad neće doći gore stanje u kantonu. Dešavanja oko RTV USK i političke igre oko smjene direktora Izeta Mustafića (SDA) potvrđuju sve prethodno napisano.