Da li delegati na Glavnom odboru SDA zaista biraju ili samo ‘potvrđuju’?

Danas će se u Sarajevu održati prva sjednica Glavnog odbora SDA čiji su članovi izabrani na zadnjem Kongresu, održanom prije tri sedmice. Na sjednici bi trebali biti izabrani članovi Predsjedništva, generalni sekretar i dopunjen Glavni odbor.

Kako je Faktor.ba, portal koji važi za otvoreno glasilo SDA, objavio, predsjednik Bakir Izetbegović je pripremio liste kandidata koji će se sutra biti birani na sjednici Glavnog odbora.

Ono oko čega nema dileme, jeste da će novi/ stari generalni sekretar SDA biti Halid Genjac, jer je jedini kandidat za tu poziciju. Radi se o političaru koji je poznat kao servilan kadar svim predsjednicima Stranke i osobi, koja prema izvještaju Centra za istraživačko novinarstvo je u samom vrhu političara koji su najduže u parlamentima i koji je po toj osnovi ‘inkasirao’ više od 1,3 miliona KM samo na plate. U periodu obavljanja parlamentarnog mandata, preko 20 godina je odbijan od naroda jer nije dobivao njegovo povjerenje da bude zastupnik, ali uprkos takvoj poruci birača, svaki put dobivao kompenzaciju i na takav način, ulazio u Parlament BiH. Isti je slučaj i sa aktuelnim mandatom u kojem je također, milošću Izetbegovića, dobio kompenzacijski mandat i nastavio sjediti u Parlamentu BiH.

Drugi izbor, onaj za Predsjedništvo SDA ni u jednom dijelu neće biti neizvjestan, jer će lista koju predloži Izetbegović, a na njoj se nalaze: Sanjin Kodrić, Admir Mulaosmanović, Čedomir Lukić, Emir Hadžihafizbegović, Haris Zahiragić, Alma Čolo, Ivica Šarić i Fadil Novalić, sasvim sigurno dobiti podršku.

Također, bolji poznavaoci stanja i odnosa u ovoj stranci, mogu, u blizu pogoditi ko će biti ‘izabran’ i sa druge liste koju je Izetbegović sastavio zajedno sa svojim potpredsjednicima. Na toj se listi nalazi 23 imena, kako je objavio Faktor.ba i to su: Selmo Cikotić, Senija Bubić, Senad Bratić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović, Izet Spahić, Elvir Hadžiomerović, Aljoša Čampara, Esed Kadrić, Aida Obuća, Osman Ćatić, Sedad Dedić, Bisera Turković, Amir Fazlić, Fikret Prevljak, Semir Efendić, Hikmet Hodžić, Salem Marić, Mehmed Memišević, Nermin Mandra, Denijal Tulumović, Refik Lendo i Asim Kamber.

Devet kandidata koji dobiju najveći broj glasova Glavnog odbora će biti izabrani u novi saziv Predsjedništva SDA.

Kako smo predvidjeli i u potpunosti pogodili koji će kandidati biti izabrani za potpredsjednike SDA na Kongresu i objavili to prije početka Kongresa, tako i ovaj put donosimo naše ‘procjene’ i predviđanja.

Za 9 članova koji će sa ove liste biti ‘izabrani’ smatramo da su sljedeća imena: Dževad Mahmutović, Aljoša Čampara, Aida Obuća, Osman Ćatić, Bisera Turković, Refik Lendo, Ramiz Salkić, Esed Kadrić i Asim Kamber.

I treće, izbor članova za upražnjena mjesta u Glavnom odboru, njih 14, nije potpuna, ali ono što mislimo da će sigurno biti ‘izabrani’ su: Šerif Špago, Srđan Simonović, Željko Panić, Mirela Mateša, Sabahudin Delalić, Šefkija Okerić, Ruzmira Tihić, Salko Bukvarević, Vehbija Efendić, Emir Poljo, Šefket Zukić i Alaga Ajdinović.

Za predsjednika Glavnog odbora će biti izabran Šerif Špago iz Mostara, a Mirela Mateša najvjerovatnije za jednu od zamjenica. Ovo su neke naše procjene, a ubrzo ćemo znati i rezulate glasanja i moći ćemo uporediti koliko smo dobro procjenjivali.