Heftičnjak: Da li je ramazan postao estrada?

heft142

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Oštar komentar uz sliku Novalića: Opljačkaste nam državu pod okriljem vjere

Ramazan za muslimane predstavlja odabrani mjesec. Tu do izražaja dolazi vjera, duhovnost, porodične vrijednosti, kao i odricanje od ovozemaljskih užitaka zarad vjere i zdravog života. Takoreći, jedan opšti reset. Muslimani u Bosni i Hercegovini imaju svoju tradiciju, svoje običaje i za njih je ramazan uvijek bio poseban. Ramazan i njegove vrijednosti treba promovisati, ali posljednjih godina nažalost neki od njega prave estradu, te ljudi koji su ogrezli u kriminal i ojadili državu kradući narodni novac, pokrivaju se plaštom vjere. Ramazan nije samo manifestiranje vjere, nego je njegova suština istinska vjera i pronalaženje samog sebe. Već godinama slušamo političare koji su optuženi za težak kriminal kako se iftare, kako idu na hadž i kako se predstavljaju kao vjernici koji nemaju mahane. Ali umjesto da ne kradu, da ne zapošljavaju podanike, da ne lažu o svojim diplomama, da ne podmićuju, da ne dajete stranačke poticaje, da se ne bogatite na račun sirotinje, naročito povratnika... oni se slikaju po iftarima predstavljajući se kao veliki vjernici. Naš narod voli ramazan, voli iftare, porodična okupljanja, voli teravije, voli živjeti vjeru. Dosta je bilo munafika, lažnjaka koji kradu na račun naroda. Treba ih javno tako i razotkriti, jer je i to obaveza svakog pravog muslimana. Bošnjaci su pošten i ponosan narod, tužno je da nas danas predstavljaju oni najgori, oni kojima je vjera samo maska za njihov kriminal.

Bošnjaci ne trebaju birati predstavnike Hrvatima

Malo je političara koji su tako spremni raditi protiv vlastite države kao što je Fahrudin Radončić. Njegova servilnost prema Draganu Čoviću prevazilazi čak i onu koju mu pruža lider NiP-a Dino Konaković. Fahro je za koplje ipak ispred neiskusnog Konakovića, a posljednjim intervjuom u Večernjem listu, Radončić je zakucao i posljednji ekser u tabut vlastite stranke. Jedino ako ne misli postati dio Čovićevog HNS-a, pa bi onda možda i dobio koji glas. Ovako mrka kapa. Radončić je po ko zna koji put ponovio da Bošnjaci ne smiju više birati Hrvatima člana Predsjedništva, te da treba učiniti sve da se to ne desi. Takva zamjena teza dobrodošla je svim hrvatskim radikalima, a naročito evroparlamentarki Željani Zovko koja je Radončića citirala na Twitteru s oduševljenjem. Dakako da se radi o potpunoj zamjeni teza, jer na izborima građani biraju a ne narodi. Takav Radončićev recept značio bi i definitivnu podjelu zemlje, ali on očito i ne mari za državu. Njemu je bitno da je dobar sa Draganom Čovićem, jer će računa da će ga ovaj opet ugurati u vlast. No, teško da će imati šta ugurati, jer Radončić sa ovakvim radikalnim stavovima koje promoviše Čovićev HNS i Hrvatska, ide ispod cenzusa. U političku penziju, s pravom.

 

Reakcije na dolazak predsjednika Hrvatske u Mostar: Zaustavite Milanovića, ovo nije 1993. godina!

Šta o ovoj zemlji misli službeni Zagreb, najbolje govori ono što zbori i radi predsjednik Zoran Milanović. On dolazi na obilježavanje tridesete godišnjice HVO-a. Političar koji dobro razumije šta je država, kako se ona brani, kako se za nju lobira i bori, je sigurno Mirsad Hadžikadić, lider PzP-a i kandidat novoformirane Koalicije Država za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Hadžikadić je s pravom regovao na najavu dolaska Milanovića na obilježavanje koje samo može dodatno uznemiriti građane u Bosni i Hercegovini. "Postrojava se paravojna organizacija koju je tokom ratnih dešavanja kontrolisao vojno-politički vrh Republike Hrvatske, što je nerijetko rezultiralo okretanjem HVO-a protiv vlastite države. Duboko vjerujući kako vrijeme sazrijeva za iskorak, naši sugrađani, kako iz Banja Luke, tako i iz Mostara nas demantuju i zveckaju oružjem, stavljajući 'sol na rane' bosanskohercegovačkog naroda. Javašluk u pokušaju mora biti spriječen. Institucije države imaju ustavnu i zakonsku obavezu spriječiti ovakve manifestacije mržnje i fašizma", istakao je Hadžikadić. Državnička reakcija Hadžikadića. Palac gore!

 

Memorijalni centar Srebrenica poslao poruku Ukajincima zbog masakra u Buči

Trebalo je da svijet vidi ratne zločine u Ukrajini, pa da shvati šta se zaista dogodilo u Bosni i Hercegovini. Rat u Ukrajini traje svega nešto više od mjeces dana, a mi smo ovdje bili žrtva fašizma skoro četiri godine. Rusi se povlače iz okoline Kijeva, a kada mediji dođu u ta mjesta, javnost ostane šokirana sa težinom zločina koje je počinila Putinova vojska. I dok Kijev porede sa opsadom Sarajeva, Ministarstvo odbrane Ukrajine grad Buči je usporedilo sa Srebrenicom, jer su tu zločini najgnusniji i najvidljiviji. U tom gradu su ruske okupacione snage iza sebe ostavile oko 300 mrtvih civila. Tijela ubijenih su ležala na ulicama, a neki od njih su bačeni u masovnu grobnicu. Naravno sve ove slike jezivo podsjećaju na ono što se desilo u Srebrenici prije 27 godina kada su snage pod kontrolom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u nekliko dana ubile preko 8000 ljudi. Ukrajinsko ministarstvo odbrane upravo je masakar u Buči nazvalo “novom Srebrenicom”, a uskoro su se oglasili iz Memorijalnog centa Sebrenica i dali savjet Ukrajincima. – Podaci o masakru u Buči nezavisno su provjereni. Podići svijest, prikupiti dokaze, uzeti svjedočanstva i nadati se da će jednog dana počinitelji vidjeti lice pravde. (ne)naučene lekcije.

 

Ljajić: Vučić će biti apsolutni pobjednik, zašto bismo išli s gubitnicima?!

U Srbiji su u toku izbori. Bira se skupština i predsjednik, kao i lokalne vlasti. Apsolutni favorit je aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić i njegova SNS. Vučić je bukvalno izlazio iz frižidera i uspio je preko odanih medija nametnuti sliku da Srbiji puno bolje ide nego što je stvarnost. Uz Vučića se kače i ostali političari, poput Ivice Dačića i ostali sateliti, a jedna od onih koji luta od lidera do lidera i uvijek prigrli vlast je i lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić. Stari dobri Rasim se opet mudro opredijelio, pa vjeruje da će ovi izbori biti poprilično očekivani i da će Vučić izdominirati. Ljajić je, kao i što tvrde i analitičari, uvjeren da drugog kruga neće biti i da će Vučić biti stari novi predsjednik i čovjek koji će odlučivati o svemu u Srbiji. U jednom je Ljajić u pravu, niti drugi opozicioni kandidati nisu ponudili ništa novo, čak je i Vučićev glavni konkurent Zdravko Ponoš govorio pozitivno o ratnom zločincu Ratku Mladiću. Za nadati se da će nakon izbora, Aleksandar Vučić Srbiju više okrenuti Evorpskoj uniji i tako da se otvore i bolji dani za Bosnu i Hercegovinu. Tada ni Milorad Dodik više ne bi imao kuda. Vrlo je važno da čitava regija ima evropsku perspektivu, jer ona jedina nudi mir i napredak.