Da li ostati u Bosni i Hercegovini?

..

Aktuelna tema koja nikada ne nestaje među mladima, "Da li vidimo sutra u Bosni i Hercegovini?", smatra se najvećim problemom. Pored odliva mozgova čiji broj u BiH neprestano raste, do gubitka perspektive u BiH. Uradili smo anketu mladih, pitali smo mladog književnika iz Sarajeva, Armina Šetića.

  1. Vidite li perspektivu ostanka i gradnji karijere u Bosni i Hercegovini?

  Bosna i Hercegovina je zemlja koja nudi brojne mogućnosti ekonomskog, privrednog i kulturnog razvoja, ali proces tranzicije u kojem se nalazimo već decenijama sputava napredak. Kada bi mladi ljudi imali podršku i više otvorenih mogućnosti za izgradnju života u pravednoj, slobodnoj, širokoumnoj zajednici, vjerujem da bi većina budućnost gradila u svojoj domovini.

 

 

  1. Kako definišete obrazovanje u BiH?

   Obrazovanje u BiH je složen proces koji nije prilagođen savremenim principima što dokazuje ogromna nezainteresovanost mladih za personalnu edukovanost, koji svoj fundamentalizam ne pronalaze u šrini znanstvenih i kulturnih spoznaja.

 

  1. Kakav stav imate po pitanju diskusije „Državni-Privatni“ fakultet?

   Osnova svakog fakulteta treba biti pružanje adekvatnog znanja studentima kako bi u budućnosti bili najbolji djelatnici u svojim strukama.

 

  1. Šta smatrate da je prioritet omladine u BiH?

   Obrazovanje je temelj slobode i širokoumnosti jednog društva, stoga sve što oponira nacionalizmu, ksenofobiji, petparačkom primitivizmu, kao što je umjetnost, nauka i sport, treba biti prioritet mladima u BiH.

 

  1. Kako omladina gleda na političku scenu naše države?

   Politička pismenost mladih u BiH je poprilično oskudna iz razloga što većina građana vjerovatno nema povjerenja u vladajuće strukture, a produkt toga jeste generalizacija i marginalizacija politike

 

  1. Da sam ja vlast, šta bi uradio po pitanju poboljšanja statusa mladih u BiH?

    Unaprijedio bih sistem obrazovanja, iskoristio afinitete svakog pojedinca kako bih involvirao društveni pluralizam kao afirmativnu karakteristiku jedne zajednice, ponudio brojne mogućnosti edukacije i napretka svakom građaninu. Isticao bih kako su mir i ravnopravnost građana po bilo kojem osnovu, temelj uspješnog funkcionisanja zdrave zajednice.

 

Pripremila: Erna Alagić