Da li se odustalo od mjera Operativne grupe za migrante

Migrantske grupe
Svakodnevno možemo vidjeti nove grupe migranata na svakom uglu, ispred pekara, fast food-ova, shoping centara, napuštenih objekata ali i na ulicama.

 

Međutim, njihovo kretanje i prisustvo u gradu Bihaću je danas znatno veće nego što je bilo ovih dana, što je novinar našeg portala zabilježio fotografijom koje možete vidjeti u prilogu.

Njihovo prisustvo je zabilježeno na različitim lokacijama, a po torbama i stvarima koje nose, može se zaključiti da, ili su tek stigli ili su spremni da nastave svoj put ka pograničnoj zoni u pokušaju da pređu granicu.

U aleji, pored stadiona NK Jedinstva napravili su i mini kamp, improvizovan za sklanjanje od kiše, u neposrednoj blizini kampa Borići.

Na ulicama ih možemo vidjeti u manjim ili većim kolonama, a u kineskoj prodavnici u shoping centru Bingo na Ozimicama 1 su stalno prisutni, gdje se opskrbljuju različitim materijalima i potrepštinama.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da poduzete mjere nisu stavile ovu populaciju pod kontrolu niti je smanjen njihov dolazak na područje USK. Znamo da nije došlo ni do zatvaranja kampova BIRA i Miral iako je rok istekao 27. septembra uz najavu građana da će pribjeći blokadi kampova i graničnih prijelaza ukoliko se to ne uradi.

Logično pitanje koje se nameće samo po sebi jeste: ¨Da li se odustalo od mjera Operativne grupe¨, ili se one, jednostavno, ne mogu sprovesti iz bilo kojih razloga.