Da li su penzioneri zadovoljni iznosom povećanja penzije?

Vijest o povećanju najnižih penzija sa današnje hitne sjednice Federalne Vlade obradovala je penzionere.

U posljednjih desetak godina rast penzija bio je sporadičan. 2011. povećane su za pet posto, a isto toliko 2014. godine. Vlastima je trebao novi zakon, i još četiri godine da najnižu penziju podignu za 3,2 posto.

Za 198 hiljada onih koji primaju najnižu penziju od 348 maraka u Federaciji, danas stiže to povećanje i 11 maraka. No, to je nedovoljno - poručuju penzioneri.

"Teško je biti pristojan na tako nešto. Da izađu dva dana da prose, isprosili bi malo više", mišljenja je jedna penzionerka.

Upitana koliko bi povećanje penzije za njega bilo realno, rekla je:

"Pa najmanje da su rekli 10 posto, pa da kaže čovjek... Ali oni se odmah kažu toliko je budžet, toliko imamo".

"To je suviše malo, znate koliko je korpa. Tih 12-13 maraka to je nedostatno da čovjek može sebi hljeba kupiti, mlijeka. Mislim trebalo bi se to malo češće povećavati", istakao je u razgovoru za N1.

"Stalno idu gore, stalno sve, ništa ne stoji, gdje god, uđeš na pijacu, od Nove godine je otišlo duplo sve", podsjetio je još jedan penzioner.

"Zamislite čovjeka koji sam živi, dok plati režije šta mu ostane", pita se jedna penzionerka.

Iz vlade ipak ohrabruju penzionere - tokom ove godine stiže još jedno povećanje, i to 15. aprila. Radi se o redovnom godišnjem usklađivanju, u skladu sa rastom bruto društvenog prihoda i troškova života.

"U maju će penzioneri dobiti uvećanu aprilsku penziju, svi, uključujući ponovo ove minimalne, i razlike od 1. januara, do 31. marta. Očekuje se oko 3,5 posto, tako da će minimalna penzija danas sa ovim vanrednim povećanjem 359,2 marke, a poslije usklađivanja u aprilu porast će ne a 371 marku i nešto", objasnio je Zijad Krnjić, direktor Penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

"Cilj je da ovom mandatu minimalna penzija pređe 400 maraka. I to bi već bilo nešto s obzirom da je 45 posto populacije obuhvaćeno ovom minimalnom penzijom", poručio je Federalni premijer, Fadil Novalić.

Upravo ta populacija je oštećena poručuju iz udruženja penzionera. Kažu da su dosada imali samo obećanja.

"Onome ko nema njemu je i to veliko, ali to je ipak minorno. Ali otprilike takvi su uslovi. I u našem okruženju, Srbija, Hrvatska i Crna Gora vrše usklađivanje dva puta godišnje, negdje od dva do tri posto. Prema tome, ovo Vlada što čini je čini napore da ispravi nepravdu koju je prema nama učinili protekle četiri godine", naglasio je Redžo Mehić iz Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine.

A osim što je omogućio ovo povećanje, novi zakon predviđa preseljenje penzionog fonda na trezorsko poslovanje. Penzije će se poručuju iz vlade kretati sa rastom bruto društvenog prihoda, a penioneri odgovaraju - vjerovat ćemo tek kada vidimo punije novčanike.

Izvor: