Da se ne zaboravi: Velika Kladuša obilježila Dan bijelih traka

velika kladusa

 

Danas se obilježava Dan bijelih traka u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u BiH. Vezanjem bijelih traka, prigodnim govorom te defileom ulicama, ovaj dan je obilježen i na području općine Velika Kladuša. Brojni građani Velike Kladuše okupili su se kod kladuške naušnice simbolično u pet do 12h, gdje je, nakon intoniranja državne himne, hor duhovne muzike „El – Verdu“ izveo nekoliko ilahija.

Sakib Selimović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Velika Kladuša, u čijoj organizaciji je i obilježen ovaj dan u Velikoj Kladuši, poručio je da je neophodno njegovati kulturu sjećanja te da suosjećanje mora postojati, kako se takvi zločini nikada ne bi zaboravili, a građani Velike Kladuše suosjećaju simbolično već devetu godinu zaredom.

Okupljenim građanima obratio se i imam gradske džamije u Velikoj Kladuši Edin Mehić koji je kazao da se ovi zločini nikada ne smiju zaboraviti.

Nakon obraćanja, prisutni građani su napravili defile ulicama grada. Obilježavanje je završeno učenjem Fatihe u haremu Gradske džamije.

Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine, tačnije kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja. Već nekoliko godina 31. maja se ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuje da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.