DA SU DANAS IZBORI ZA KOGA BI GLASALI?

izbori
Centralna izborna komisija BiH je 7. maja donijela je odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Iako su raspisani za nedjelju, 4. oktobra 2020, teško da će biti održani tog dana a zbog neusvajanja budžeta jer je CIK onemogućen pokrenuti procedure javnih nabavki. Sramotno je da izbori za Grad Mostar uopšte nisu raspisani.

I bez obzira na to što će vladajuće strukture odugovlačiti proces i željet će da se izbori dese što kasnije, jasno je da će pritisak javnosti i međunarodne zajednice (prije svih Sjedinjenih Američkih Država) biti prevelik te da će izbori biti održani. Nakon što je pandemija koranvirusa maltene zaustavila čitav svijet, nakon što je ekonomija praktično stala, kriza je raskrinkala vladajuću strukturu koja je čak i u vremenu teške ljudske nevolje zloupotrijebila sistem i bukvalno pljačkala javni novac.

Opozicija se, ili najveći dio nje, teško snalazila i čini se da su mediji odigrali veliku ulogu u otkrivanju afera i kreiranju zdravog otvorenog društva. Bilo je pravovremenih prijedloga i poteza nekih stranaka koje su pokazale da razumiju šta je prava potreba naroda i u kakvom su stanju ljudi. Koliko je to prepoznato pokazaće prvi naredni izbori. Parlamentarni rad je skoro zamro, a društvene mreže i rat saopštenjima traje i dandanas. Opet, kako je radila pozicija i opozicija, kako pojedinačno stranke, sudit će građani na lokalnim izborima.

Dakako, radi se o lokalnim izborima i da će političari s lokalnog nivoa također dijelom određivati tok u njihovim zajednicama.

Najčitaniji portal u USK i jedan od najčitanijih portala u našoj zemlji u narednih 48 sati provodi online anketu popularnosti političkih stranaka, kojom želimo napraviti presjek stanja i vidjeti u kom pravcu danas razmišljaju građani. Pitanje je jednostavno: da su danas izbori, za koga biste glasali u FBiH? Odgovor možete dati u našoj anketi.