Erdogan: Da su pročitali Bibliju, vjerovatno bi i nju zabranili

Približno 300 pisaca i intelektualaca iz Francuske predložilo je da se izbrišu pojedini dijelovi Kur'ana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je oštro kritikovao otvoreno pismo francuskih intelektualaca koji su tražili da se neki dijelovi Kur'ana promijene ili izbace.

Među potpisinicima pisma jesu i bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, bivši premijer Manuel Valls i drugi. 

"Ko ste vi da napadate naše svetinje? Znamo mi kako ste vi zli. Jeste li ikad pročitali Bibliju? Ili Toru? Da jesu, vjerovatno bi tražili da se i Biblija zabrani", poručio je turski predsjednik.

Erdogan je upozorio i na širenje islamofobije, ksenofobije, rasizma i antiturskih osjećaja na zapadu, prenosi agencija AFP.

'Postupak oprečan svakoj pameti'

Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) navela je da prijedlog 300 pisaca i intelektualaca iz Francuske da se iz Kur’ana izbace određeni ajeti predstavlja "klevetanje islama, muslimana i samog Kur’ana".

Navodi se da je takav postupak potpuno oprečan svakoj pameti, nauci, historiji, pravdi, pravičnosti i ljudskoj savjesti, javlja agencija Anadolija.

Krajem aprila 300 javnih ličnosti u Francuskoj, među kojima se nalazi i bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, zatražili su da se iz Kur’ana izbace neki ajeti tvrdeći da se njima šire nasilje i ksenofobija protiv Jevreja.

"Ovaj pokušaj, utemeljen na predrasudi, neće služiti ničemu drugom nego islamofobiji, koja posebno u posljednje vrijeme prijeti temeljnim pravima i slobodama muslimana. Zato oštro osuđujemo ovakav provokativni postupak, koji će povrijediti muslimane i narušiti svjetski mir. Pozivamo svjetsku javnost na veću savjesnost", navodi se u saopćenju Diyaneta.

Život u miru i slozi

Naglašeno je da pokušaj uklanjanja kur’anskih ajeta iz njihovog konteksta, kao i namjera da im se dodaju pogrešna tumačenja nikad ne može biti prihvaćen iz naučnih i moralnih razloga.

"Prema vjerovanju svih muslimana, Kur’an je posljednja Božija objava. U ovoj Božijoj riječi do danas nije izmijenjeno nijedno slovo, a tako će ostati i do Sudnjeg dana", navodi se u saopćenju.

Napominje se da su kroz historiju u islamskim društvima ljudi i zajednice, uključujući i Jevreje i kršćane, živjeli u miru, slozi i blagostanju.

"Muslimani su se prema ovim zajednicama, s kojima su živjeli, na temeljima poruka Kur’ana odnosili s dobročinstvom, saosjećanjem i pravdom", dodaje se.

Naglašava se i da su najbolji primjeri suživota upravo centri islamske civilizacije, gradovi poput Istanbula, Jerusalema, Bagdada, Kaira i Sarajeva.