Dacia zeznula autoindustriju: Od mobitela napravili infotainment i pojeftinili

dacia

I DOK su još donedavno konjske snage i performanse bile jedine bitne, danas je sve važnije kolika je dijagonala zaslona infotainmenta. 

Jedino bitno je tko ima veći zaslon, a potom se priča širi na rezoluciju i brzinu odziva. Vremena se mijenjaju, pa tako umjesto Škode poznate po praktičnim rješenjima, na površinu dolazi Dacia s doista zanimljivom inovacijom. 

Oni su išli suprotnim putem i izbacili infotainment iz automobila. Jednostavno računaju s time da će vlasnik imati pametni telefon. A u tom slučaju sve što mora napraviti je instalirati odgovarajuću aplikaciju i postaviti telefon na za to predviđeno mjesto u kabini, baš tamo gdje drugi stavljaju zaslon multimedije. 

Dacia ga zove Media Control, a omogućava putem Bluetootha povezivanje s automobilom i korištenje svih uobičajenih funkcija, od putnog računala do biranja glazbe. Pritom rade i kontrole na upravljaču pa je upotrebljivost potpuna.

Infotainment sustav pod nazivom Media Control u centar stavlja vozačev smartphone koji pametni sustav pretvara u potpuni infotainment centar. Pokretanje Media Controla započinje preuzimanjem aplikacije koja je prilagodljiva i omogućava stvaranje prečaca do najdražih značajki infotainment sustava. Vozači svoj smartphone putem bluetootha povezuju s automobilom i postavljaju ga u univerzalni utor na sredini kontrolne ploče automobila.

Šteta samo što se Dacia nije povezala s nekim proizvođačem i predstavila poseban telefon koji bi nudila uz auto, bilo kroz akciju ili neku razumnu doplatu.