Dačić: Srbija se nikome neće izvinjavati što je osudila Mujanovića

dacic
Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Ðorđević će se vratiti u Sarajevo tek pošto se ambasadorica BIH Aida Smajić vrati u Beograd

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da se nota Ministarstva spoljnih poslova BiH, datirana na ponedjeljak, upućena MSP-u Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu i to slanjem putem maila i dodao da se Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe.

On je to rekao povodom protestne note koju je Beogradu uputila ministar vanjskih poslova BiH Bisera Turković zbog presude kojom je bivši komandant Armije RBiH Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima.

Nakon toga predsjedavajući Predsjedništa Šefik Džaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Ðorđevića, a Turković ambasadorku BiH Aidu Smajić na konsultacije u Sarajevo.

- Pošto je MSP Srbije od strane ambasadorice Aide Smajić obavješteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Ðorđevića na hitne konsultacije u Beograd. Zbog toga neće niti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Dzaferovića, i vratiće se u Sarajevo tek pošto se ambasadorica BIH vrati u Beograd, rekao je Dačić agenciji Tanjug.

Dačić je istakao da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gdje svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela.

- Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekažnjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BIH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni, zapitao se Dačić.

Kako je dodao jedino rasvjetljavanjem svih zločina počinjenih tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i procesuiranjem počinilaca može se ostvariti trajno pomirenje.

Prema njegovim riječima, Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, potpuno je u skladu sa međunarodnim pravom, praksom i običajima u savremenim državama, i u Srbiji nije suđeno samo za zločine protiv Srba, već i protiv Hrvata i Muslimana, zbog čega odbijamo tvrdnju iz Sarajeva da je riječ o pravno-političkom instrumentu.

Izvor: