“Dama Smrt” Misteriozna Ukrajinka je strah i trepet za Ruse, poručuje: “Sve ću ih pobiti”

232323

Tajanstvena snajperistkinja prozvana je novom ukrajinskom ‘Dama Smrt’ nakon što je obećala da će poraziti Ruse u ratu koji je u toku.

Poznata samo pod kodnim imenom Ugljen, odlikovana, ali maskirana žena vratila se u 35. pješadijsku brigadu kontraadmirala Mihaila Ostrogradskog uz obećanje da će ih “sve pobiti”.

Ovo je nasljednica Ljudmile Pavlichenko, legendarne ukrajinske snajperistkinje koja je tokom Drugog svjetskog rata uspjela ubiti 309 nacista i dobila je najviše priznanje svoje zemlje, Heroja Sovjetskog Saveza.

Poznata kao ‘Dama Smrt Crvene Armije’, prepoznata je kao najuspješnija snajperistica svih vremena, pojavljuje se na poštanskim markama i susrela se sa trojicom savezničkih vođa Winstonom Churchillom, Franklinom D. Rooseveltom i Josephom Staljinom, piše Mirror.

Sada je Ugljen – čije je lice djelomično prekriveno kako bi se zaštitio njen identitet – krenula stopama Ljudmile sa svojim prkosnim stavom.

“Moramo ih sve pobiti”, govori za Times.

“Oni nisu ljudska bića. Čak ni fašisti nisu bili tako podli kao ovi orci. Moramo ih pobijediti.”

Također je obećala da će se boriti protiv osvajača Vladimira Putina “do samog kraja”.

“Dama smrt” se pridružila ukrajinskim marincima 2017. godine i borila se protiv proruskih separatista u Donjecku i Lugansku, na istoku zemlje.

Vijest o ukrajinskoj snajperistkinji dolazi nakon što je elitna ruska snajperistkinja za koju se vjeruje da je ubila desetke ljudi prije nego što je zarobljena prikazana kako se opušta između ubistava u ratom razorenoj Ukrajini.

Smatra se da su Irinu Starikovu napustili njezini zaštitnici nakon što se ozlijedila.

Hapšenje 41-godišnjakinje bit će novi veliki udarac za Vladimira Putina, budući da je Irina navodno imala više od 40 zabilježenih ubistava snajperom na svoje ime.

Ona nosi kodno ime Baghira po crnoj panteri Rudyarda Kiplinga u Knjizi o džungli, ali postoje pogrešni izvještaji o njenom pravom identitetu.

Majka dvoje djece pronađena je ranjena na ratištu u Ukrajini, ali nije iz Srbije, kako neki pričaju, niti je bila časna sestra koja je postala snajperist.

Zapravo, ona je porijeklom iz Donjecka i ima dvije kćeri – Valeriju (11) i Juliju (9).

Služila je s ruskim separatistima u svojoj matičnoj regiji – koja se borila protiv Kijeva od 2014. godine.

Ukrajinske oružane snage objavile su zarobljavanje Starikove rekavši da je “ustrijelila naše zarobljenike 2014. godine”.

Njeno zarobljavanje također je potvrdio Giorgi Revishvili, istraživač na Odjelu za ratne studije na King's Collegeu u Londonu.

Na Twitteru je napisao “Ukrajinske snage uhvatile su zloglasnog snajperistu kodnog znaka Bagira” – što se odnosi na to kako se zovu otcijepljene regije ruskog govornog područja.

Dodao je da je ona navodno odgovorna za “ubistva 40 Ukrajinaca, uključujući civile”.