Razumijevanje umjesto sažaljenja: Dan bijelog štapa obilježen i u Cazinu

Širom svijeta u ponedjeljak, 15. oktobra, obilježen je Međunarodni dan slijepih – dan bijelog štapa, čiji je cilj podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.

Ovaj važan datum obilježen je i u gradu Cazinu. Kako bi ukazali na specifične potrebe slijepih i slabovidnih osoba i obaveze zajednice prema njima učenici prvih razreda cazinske Gimnazije na simboličan su način nošenjem bijelih štapova i poveza preko očiju dali svoj doprinos podizanju svijesti sugrađana o ovoj temi i populaciji.

U simboličnoj šetnji učestvovali su i članovi Udruženja slijepih i slabovidnih građana Unsko-sanskog kantona. 

cazin

Dan bijelog štapa obilježio je i Centar za razvoj inkluzivnih praksi u saradnji sa Osnovnom školom "Liskovac". Ovom prilikom održana je radionica kojoj su prisustvovali učenici Va razreda zajedno sa svojom razrednicom. Učenici su se upoznali sa načinima kretanja slijepih osoba (mobilitet), ali i Brailovim pismom pomoću kojeg se slijepe osobe opismenjavaju.

liskovac

I za učenike trećih razreda OŠ "Cazin II" održana je prigodna radionica, koja je pokazala velika interesovanja kod učitelja koji su htjeli ukazati svojim učenicima da prihvate različitosti.

cazin 2

Slijepe i slabovidne osobe u BiH  su i ovaj 15. oktobar dočekale u nezadovoljavajućem položaju. To je prvenstveno zbog njihovog nezapošljavanja, neobezbjeđivanja tiflotehničkih pomagala, još prisutne diskriminacije kojoj su izloženi. O njima i njihovim problemima ne trebamo govoriti samo na ovaj dan, niti ih sažalijevati kroz medijske sadržaje, već im pomoći i dati im priliku da se pokažu kao ravnopravni članovi društva.