Dan poslije vraćanja Kur’ana, nova provokacija

Službenici Policijske uprave Banja Luka u petak oko 18 sati, nedugo nakon zaprimljene prijave, identifikovali su i lišili slobode osobu D. V. iz Banje Luke.

Ova osoba je iz putničkog vozila u pokretu vrijeđala vjerskog službenika u Ulici Gorana Radulovića Bimbe u Banjoj Luci. To je za Fenu potvrđeno u Policijskoj upravi, prenosi Oslobođenje.ba.

D. V. je sankcionisan uručivanjem prekršajnog naloga zbog vrijeđanja, odnosno prekršaja iz člana 8. Zakona o javnom redu i miru. Nezvanično, počinilac je Danijel Vukelić (23), piše Fena, napominjući da su iz PU Banja Luka poručili da osuđuju svaki vid vrijeđanja i netrpeljivosti.

Inače, u ovoj vijesti stoji i to da je, prema nezvaničnim informacijama, u pitanju imam Islamske zajednice, a vrijeđanje se desilo ispred objekta džamije.

Juče smo pokušali dobiti informaciju od banjalučkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića, koji trenutno nije u Banjoj Luci, ali koji je provjerio o čemu se radi.

- Nije bilo u pitanju vrijeđanje imama, nego je osoba o kojoj je riječ za vrijeme obavljanja dženaze ispred džamije zaustavila automobil i iz njega uzvikivala:

- Ovo je Srbija... Balije, balije... Prisutne džematlije su, navodi dalje muftija Abdibegović, uslikale vozilo i registarske tablice te prijavile slučaj policiji.

Nije bilo teško otkriti izvršioca.

- Dakle, ne radi se o napadu na samoga imama, nego o provokaciji ove vrste, kaže Avdibegović, skrećući nam pažnju na to da je prije dva, tri dana jedan pravoslavac iz Banje Luke odlučio da vrati svetu knjigu Kur’an Vrbanjskoj džamiji ‘’kao jedini sačuvani pisani trag nakon njenog rušenja u maju 1993. godine’’, kako su saopštili i neki mediji.

Pomenuti Banjalučanin je želio ostati anoniman, te je sveta knjiga, putem posrednika, vraćena na mjesto gdje i pripada, javio je i FTV.

Ovaj slučaj, ali i efikasna intervencija PU daju nadu da je u Banjoj Luci moguć normalan život svih njenih građana. E. K.