Danas bi nizvodno prema Savi mogli biti najveći problemi

.

Rijeka Bosna u Kaknju te rijeke Fojnica i Bosna u Visokom izlile su se iz svog korita na nekoliko lokacija zbog čega su angažovane sve raspoložive snage na postavljanjima nasipa i saniranja štete, te su ekipe bile cijelu noć na terenu, potvrđeno je iz FUCZ-a za NAP.

Upravo nizvodno prema rijeci savi očekuju se najveći problem, ali prema predviđanjima i nadanjima daleko od onoga što je bilo 2014. godine.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju jutros u 7.30 sati bio je 241 centimetar i u porastu je u odnosu na prethodna mjerenja, podaci su hidrometeoroloških zavoda.

Vodostaj je jutros u 4 sata bio 231 centimetar, a u 1 sat 204 centimetara, dok je jučer u 15.30 iznosio samo 29 centimetra.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450 centimetara.

Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine, kada je iznosio 721 centimetar.

Jučer je usljed vremenskih nepogoda došlo i do plavljenja elektroenergetskog objekta Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine - trafostanice u Reljevu, što je uzrokovalo nestanak električne energije na širem području Sarajeva.

Sinoć od 23 sata počelo je postepeno uključivanje napona, pa su dijelovi bez električne energije još sinoć dobili struju.

Usprkos obilnoj kiši koja je sinoć neprekidno padala, protekla noć u Sarajevu protekla je mirno i bez značajnijih intervencija.
 

Foto: Arhiv