Danas dan odluke za velikokladuške komunalce - ili isplata plata ili blokada i veliki štrajk

.

 

Bez napajanja električnom energijom od jučer poslijepodne su kupci koji pripadaju trafopodručju Polje 1. Kako saznaje RVK u „Elektrodistribuciji“, Poslovnici Velika Kladuša, sanacija kvara očekuje se u prijepodnevnim satima.

Isporuka pitke vode na području naše općine jutros je stabilna.

U posljednjem izvještajnom periodu službenici Policijske stanice Velika Kladuša nemaju zabilježenih krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira, niti saobraćajnih nezgoda.

Vatrogasna jedinica nije intervenisala, saznaje RVK od dežurnog Galijaševića.

 

Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Velika Kladuša u protekla 24h zdravstvenu zaštitu pružila je za 58 pacijenata, od kojih su dva upućena na dalje liječenje. Dežurni doktori bili su Amra Zulić i Mustafa Hodžić. U COVID ambulantu Doma zdravlja javilo se šest pacijenata sa sumnjom na virusno oboljenje.

Danas bi se kako smo već i ranije pisali trebalo naći rješenje i dogovor za radnike Komunalija koji su u utorak ujutro odlučili da započnu štrajk. Nakon što im se obratio direktor i zamolio da se njemu i upravi preduzeća da nekoliko dana da, sa općinskom upravom iznađu rješenje, radnici su prihvatili ovaj prijedlog i danas se u 18.30 treba održati taj sastanak na kojem im moraju dati jasne garancije i plan kako će im isplatiti zarađene plate. Ukoliko ne bude danas rješenja, kako saznajemo moglo bi doći do potpune blokade preduzeća i velikog štrajka od kojeg radnici ne planiraju odustati dok im se ne riješe osnovna prava i isplati zarađeno. Podsjećamo, radnici Komunalija u Velikoj Kladuši nisu primili tri pune zarađene plate.

Prema informacijama iz BIHAMK-a, umjerena frekvencija vozila i dobri uslovi za vožnju karakterišu jutros saobraćajnu situaciju na putevima u Bosni i Hercegovini. Temperature zraka su nešto niže u odnosu na prethodne dane, što svakako pogoduje vozačima koji planiraju danas krenuti na duža putovanja. Budite maksimalno oprezni i držite odstojanje između vozila. Prije polaska na put provjerite svu potrebnu dokumentaciju za vas i vozilo, te se informišite o stanju na putevima i graničnim prelazima.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja pri prelasku granice. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros je pojačan promet.

Danas će u našoj zemlji biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura zraka od 24 do 30, na jugu do 34 °C.

 

Biometeorološka prognoza je povoljna. Zbog stabilnih atmosferskih prilika većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Vrijednosti UV indeksa će također biti vrlo visoke, stoga je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od sunca.

19. august obilježava kao Svjetski humanitarni dan, čime se odaje počast svim humaniranim radnicima i pripadajućem osoblju UN-a koji su svoje živote izgubili na dužnosti i koji su radili na promociji humanitarnih ciljeva.

Generalna skupština UN-a je na plenarnoj sjednici 11. decembra 2008. godine usvojila opću rezoluciju “Jačanje koordinacije urgentne humanitarne pomoći UN-a”, koju je sponzorirala Kraljevina Švedska, a koja sadrži historijsku odluku tog svjetskog tijela da 19. august proglasi Svjetskim humanitarnim danom.