Danas građani izlaze na ulice Sarajeva: Ovo je borba za život

Sarajevo
Ako smo dali svjesno nekome glas, to ne znači da ćemo nijemo posmatrati sve ovo što nam se dešava, kaže Gasal Vražalica

 

Simbolično u 12.05 sati grupa građana/ki okupiće se danas ispred zgrade institucija u Sarajevu, u kojoj su smješteni PSBiH i Vijeće ministara BiH, te početi protest s ciljem da, kako ističu, “Sarajevo zajedničkim snagama odbranimo od onih koji se bezočno igraju našim životima”. Protest Borba za život biće nastavljen šetnjom/vožnjom prema Vladi FBiH, a sve zbog kašnjenja nabavke vakcina protiv koronavirusa.

DOMAĆI OKUPATORI

- Naši zahtjevi su neopoziva ostavka Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koji imaju rok od 14 dana da izađu sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije Covid-19, kao i hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH, poručuju organizatori, navodeći da je rok za ispunjenje zahtjeva sedam dana, dakle, do 13. aprila.
Jedna od organizatorica protesta Maja Gasal Vražalica nada se da će građani i građanke istrajati i biti društveno odgovorni te cijeniti, prije svega, svoj život.
- Naša poruka je povodom 6. 4. da se pokrenemo i oslobodimo od domaćih okupatora, a to su ljudi koji se nalaze samo na platnom spisku, koji nisu u stanju da zaštite svoje građane i građanke, da nam osiguraju pravo na život po Ustavu, da nam osiguraju zdravstvenu zaštitu koja u ovom trenutku podrazumijeva nabavku vakcina, kaže Gasal Vražalica.
Poručuje građanima/kama da konačno počnu cijeniti i svoj glas.

- Ako smo glasali, pozvala bih da počnemo biti birači i biračice i da, ako smo dali svjesno nekome glas, to ne znači da ćemo četiri godine, ili sedam u kontekstu Vlade FBiH, pasivno i nijemo posmatrati sve ono što nam se dešava, gdje naši najmiliji odlaze na drugi svijet, da ćutke to posmatramo i molimo Svevišnjeg da nas nekako ovo sve zaobiđe i da preživimo, kaže naša sagovornica.
Dodaje da će se, ukoliko ne budu ispoštovani rokovi, ponovo organizovati protesti i istrajati na zahtjevima dok se oni ne ispoštuju.


Na pitanje je li ulica ostala jedino mjesto rješenja problema i jesmo li kao društvo zakasnili sa buntom, odgovara da “mi kasnimo već odavno” i da je “ovo ona kap koja je prelila čašu”.
- Da li je ulica rješenje? Nama ne trebaju mase koje će paliti institucije, koje će na taj način rješavati i ukazivati da trebamo odgovorne političare/ke, ministre/ice... nego da jednostavno civilizirano izađemo sa zahtjevima, nek’ se vidi da nismo svi baš nijemi posmatrači i da nam je stalo do nas samih, naglašava.

Organizatori Borbe za život ogradili su se od protesta koje je za sutra najavila Građanska inicijativa.
- Mi nismo dio te organizcije, to je neka duga neformalna grupa građana ili formalna. Nismo za blokadu niti grada niti bilo koje institucije, mi smo za to da se natjeraju oni koji rukovode tim institucijama da rade svoj posao, podvlači Gasal Vražalica.