Danas je Dan borbe protiv duhanskog dima

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u svijetu godišnje oko 6 miliona ljudi umire od posljedica pušenja, od čega 80 posto u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama. Bosna i Hercegovina se, nažalost, nalazi pri samom vrhu po količini konzumiranih cigareta po glavi stanovnika na godišnjem nivou.

Pušenje je i dalje vodeća bolest ovisnosti.

Brojne studije posljednjih decenija potvrdile su da konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda, kao i izlaganje duhanskom dimu ili tzv. pasivno pušenje znatno doprinose oboljevanju, invalidnosti i prijevremenom umiranju u svim starosnim grupama, zbog čega se pušenje više ne smatra samo lošom navikom nego bolešću ovisnosti pod nazivom “sindrom ovisnosti o duhanu” .

Duhanski dim sadrži preko 4000 različitih hemijskih sastojaka, od kojih su najpoznatiji :

nikotin koji izaziva ovisnost, djelujući preko transmitera i receptora u mozgu dovodi do ovisnost podjednako jakoj kao kod droga, zbog čega je odvikavanje teško, sa brojnim simptomima i zahtjeva stručan nadzor i pomoć,

katran kojeg povezuju sa nastankom različitih vrsta raka,

iritansi koji dovode do pojačanog stvaranja sluzi, oštećenja funkcije pluća, učestalih infekcija i ponavljanja napada astme,

ugljični monoksid koji smanjuje snabdijevanje organizma sa kisikom i utiče na aterosklerotične promjene i ubrzava oboljenja srca i krvnih sudova.

Vodeći uzroci smrti na globalnom nivou se mogu povezati sa bolestima koje su uzrokovane izloženošću duhanskom dimu. Među njima su: ishemične bolesti srca, moždani udar, respiratorne infekcije i hronična opstruktivna bolest pluća, 17 vrsta raka među kojima su i rak pluća, grla, usta, jednjaka, jezika, crijeva, a postoje i dokazi da je posredno pušenje faktor rizika i za obolijevanje od raka dojke.