Danas konačna odluka o tome da li će u FBiH biti potpuno zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru

.
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bi danas trebao odlučiti da li će ovaj entitet dobiti znatno striktiniju zabranu pušenja u zatvorenom javnom prostoru.

Delegati će razmatrati Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Ako ga usvoje, onda vrlo brzo će stupiti na snagu jer je Zastupnički dom u maju prošle godine podržao ovaj zakon.

Njime bi pušenje bilo zabranjeno u javnom zatvorenom prostoru, što se odnosi i na ugostiteljske objekte, javni prijevoz i vozila u kojima se nalaze maloljetne osobe. Za fizička lica predviđena kazna iznosi 100 KM, dok je za pravna lica predviđa kazna do 5.000 KM.

Javnost je podijeljena oko predloženog zakona. U prošlogodišnjoj anketi pitali smo čitaoce da li podržavaju usvajanje ovog zakona. Više od 9.000 čitaoca su učestvovali u anketi. Njih 5.800 ili 63 posto je podržalo usvajanje zakona, 2.800 ili 30 posto nije podržalo, a za njih više od 600 ili 6,68 posto je svejedno.

Duhanska industrija i dio ugostitelja strahuje da će biti pogođeni negativnim posljedicama, prije svega ekonomskim, ako se zakon usvoji.