Danas obilježavanje bitke na Proskoku, prebačen autentični tenk Vojske RS

Home

Danas obilježavanje bitke na Proskoku, prebačen autentični tenk Vojske RS


Godišnjica bitke na Proskoku kod mjesta Dječići na Bjelašnici, vođena 10. jula 1993. godine, bit će obilježana danas pohodom na mjesto gdje su vođene borbe i historijskim časom. Početak obilježavanja bit će upriličen u 11 sati.

Na to mjesto prebačen je i autentični tenk Vojske RS koji je uništen u žestokim borbama, a operacija, kojom je komandovao direkto ratni zločinac Ratko Mladić, vođena je do kraja jula 1993. godine.

Čak 15.000 pripadnika Vojske RS na čelu s Mladićem krenula je tog 10. jula prije 24 godine s namjerom da presjeku koridor preko Igmana, koji je bio jedni put za ulazak u Sarajevo. Konačan cilj ofanzive bio je da se preko Igmana i Bjelašnice definitivno zatvori obuč oko glavnog grada BiH.

Inače, kotu Proskok branila je 182. viteška (fočanska) lahka brigada. U odbrani BiH i Sarajeva tih dana je poginulo blizu 100 pripadnika Armije RBiH, a njih 500 je lakše i teže ranjeno. Nakon povlačenja, Proskok su zauzeli pripadnici srpskih snaga.

Pod kontrolu Armije R BiH vraćen je u decembru 1994. godine. Prvi put ove godine obilježavanje zajednički organizuju Udruženje 182. viteška lahka brigada i Udruženje Prva bošnjačka brigada. Događaj je  uvršten zvanično u kalendar praznika Kantonalnog boačkog ministarstva.

Organizacioni odbor tradicionalne manifestacije "Odbrana BiH - Igman", koja će biti održana početkom augusta, vrši pripreme za održavanje ove manifestacije pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH.

Ovogodišnja  manifestacija, 17. po redu, kojom se odaje počast svim šehidima i poginulim borcima, kroz sate historije, okrugle stolove i druge aktivnosti. U proteklih 13 godina ova manifestacija se održava na prostorima šehidskog spomen-mezarja Kovači, ratnog tunela D-B, planine Igman i prostora ratne džamije Igman.

Tako će biti i s ovogodišnjom, "Odbrana BiH - Igman 2017". Uz uobičajene aktivnosti polaganja cvijeća na spomen-obilježjima i mjestima stradanja i odavanja počasti, kroz programske sadržaje planiran je vjerski te kulturno-umjetnički program, sportske aktivnosti i obrazovni sadržaj.

 

(Izvor:ins.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 15/07/2017 - 08:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top