Danas obilježavanje godišnjice masakra: Krv je tekla Markalama

Prije 23 godine, četnička granata iz pravca Trebevića pala je ispred Gradske tržnice i ubila 43 Sarajlija, a teško ih ranila 84. Tog 28. avgusta 1995. godine desio se masakr nad građanima opkoljenog grada.

Tragičnog dana prisjetila se jučer za “Avaz” sugrađanka Safija Karić, koja je u trenutku kad je pala granata bila u blizini Tržnice, gdje je došla da kupi nešto hrane za svoju porodicu.  

Stravičan prizor

S tugom u očima priču o ovom stravičnom prizoru započela je Karić, koja je i jučer bila na licu mjesta. Kazala je da i nakon toliko godina strah koji je doživjela, nije prestao.

- Stajala sam pred Tržnicom. Začula sam udar i vrisak te vidjela ljude kako padaju oko mene. Ušla sam u jednu radnju da se sakrijem. Instinktivno sam bježala prema Bjelavama. Na Markalama je sve bilo krvavo, zidovi, ceste, krv je tekla, čuli su se jauci ljudi... Užasne slike i 23 godine nakon masakra često mi se vraćaju – rekla je Karić.

Sugrađanka Muratka Kapo sjetila se te godine kad je radila na Markalama. Ni sanjala nije da će i danas sa zebnjom osjećati strah koji je proživjela tada.

- Tog dana, prije nego što je pala granata na Markale, ja sam poklanjala cigare. Ni sama ne znam zašto, jer ja sam od prodaje hranila porodicu. Naišao je jedan dedo i pitala sam ga hoće li cigare, nasmiješio se. Dala sam mu dosta i krenuo je. Pratila sam ga pogledom i u tom momentu je pala granata. Samo sam vidjela vatru i čula vrisku i plač. Sakrila sam se ispod stola i shvatila da sam i ja ranjena. Sreća, lakše – kazala je Kapo.

Muratka se prisjetila svoje prijateljice Fatime Durmo, koja je tokom agresije stajala pored njenog stola i prodavala. Fatima je tog dana, kaže, nažalost ubijena.

 Slomljeno srce

- Moji ukućani mislili su da sam i ja ubijena. Kad sam došla kući, zatekla sam sina pred vratima kako veže pertle i govori da ide da traži mamu. U tom trenutku mi se srce slomilo – prisjetila se Kapo.

Članovi porodica, rodbina i prijatelji ubijenih te delagacije Vlade KS i drugih nivoa vlasti danas će u 11 sati učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odati počast ubijenima 23. avgusta 1995. na Markalama.

 

 Imena ubijenih Sarajlija

Tog tragičnog dana ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.