Najveći poslijeratni projekat u BiH: Danas počinje gradnja bloka 7

Uvođenjem u posao izvođača za pripremne radove, danas će početi izgradnja bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najvećeg poslijeratnog projekta u BiH. Rok za završetak tih radova je 12 mjeseci, a vrijednost ugovora 17,9 miliona KM bez PDV-a.

Teku rokovi

- To je jedan veliki i ozbiljan posao, u okviru kojeg će gradilište biti u potpunosti pripremljeno za početak izgradnje bloka 7. Naravno, izgradnja samog bloka će početi i prije završetka pripremnih radova, jer će izvođač biti uvođen paralelno, kaže za Oslobođenje Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH.

- Mi smo u toku ove sedmice uplatili i naknadu i proviziju za izdavanje garancije Vladi FBiH od 48 miliona KM i na taj način smo došli do punovažnosti Ugovora o izgradnji i Ugovora o kreditu, tako da sada možemo konstatovati da teku rokovi i da je decembar 2024. vrijeme kada ćemo, prema dinamičkom planu, moći očekivati da blok 7 bude na elektroenergetskoj mreži BiH, pojašnjava Salkić.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u tuzlanskoj TE, koji trebaju biti ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW, a snaga novog bloka će biti 450 MW.

- Međutim, to će biti blok sa visokom efikasnošću proizvodnje električne energije i on će proizvoditi deset posto više nego ova tri bloka. Na nivou godine trošiće 1,1 milion tona uglja manje i njegova proizvodnja će imati ekološke parametre koji su u potpunosti usklađeni sa najstrožijim kriterijima domaćeg zakonodavstva i sa direktivama EU. Znači, kada bude na mreži, imaćemo novi savremeni blok kakvi su širom Evrope, kaže Salkić.

Blok 7 će sa pratećim objektima zauzimati površinu od 273 hektara i njegova gradnja trebala bi se završiti za pet godina. Ovaj megaprojekat, prema riječima uprave tuzlanske Termoelektrane, značiće oporavak privrede u TK-u, ali i BiH, jer veliki dio poslova obavljaće domaće firme. Mnogo je i drugih benefita od gradnje bloka.

- Obezbijedićemo na taj način i energetsku neovisnost FBiH i države, što je jedan od važnijih faktora opstanka na jednom području, rekao je ranije Izet Džananović, direktor TE Tuzla.

I kantonalni premijer Denijal Tulumović smatra da će ovaj projekat, uz ekonomsku računicu, predstavljati i ekološki iskorak.

- Toplinska iskoristivost potrošenog uglja će biti veća, to je jedna od prednosti, a druga su moderna postrojenja, koja će imati filtere za odsumporavanje. Svakako, nije to stopostotno pročišćavanje, ali ekološki je značajno u odnosu na dosadašnja dva postrojenja, kaže premijer TK-a.

Stanovnici naselja Bukinje, koje se nalazi neposredno uz TE, drugačije razmišljaju. Kažu da godinama žive uz Termoelektranu i da im ništa dobro nije donijela. Ni od bloka 7 ne očekuju puno.

- Kad izađem iz kuće, vidim ove odžake TE, okrenem se iza leđa i vidim šljačišta. Koliko mi smetaju odžaci, toliko mi smeta i šljačište, kaže za TV1 Muhamed Ponek, mještanin Bukinja.

​Ni Pejo Šimić ne očekuje ništa dobro: “Uslovi za život će biti još gori. Karcinome će nam donijeti.”

Riječ ekologa

Osim zagađenja Tuzle i okolnih naselja, TE Tuzla znatno utiče i na kvalitet zraka u Lukavcu. Tamošnji ekolozi smatraju da će gradnja bloka 7 znatno smanjiti emisiju zagađujućih polutanata u zrak.

- Ako bi se gradnjom novog bloka smanjila količina fosilnih goriva, odnosno količina uglja koji se sprži sa četiri na tri miliona tona, svakako bi ekološka situacija bila povoljnija, smatra Mesud Mehić iz Foruma za zaštitu okoliša Lukavac.

Oba doma Parlamenta FBiH su u martu, odnosno aprilu odobrila predloženu odluku da Federacija bude garant Elektroprivredi BiH za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine.