Danas počinje izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je kako će danas biti izvršene aktivnosti izmještanja migranata iz kampa Vučjak u Bihać.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, premijer Ružnić izvjestio je javnost da je postignut dogovor s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem

- Izmještanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana i bit će podijeljeno na predradnje, radnje izmještanja i radnje koje će se desiti kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje - kazao je premijer.

Za prvu fazu premještanja migranata sa lokaliteta Vučjak osigurani su svi sigurnosni aspekti koji obuhvataju hranu, prevoz, medicinsko osoblje i policiju.

Kako je ranije najavljeno, migranti su trebali biti prebačeni u kasarnu Ušivak koja se nalazi u Hadžićima. Međutim, kasarna Ušivak nije uslovna za boravak, potrebno je renoviranje, stoga će migranti biti prebačeni u Blažuj.

Također, postoji mogućnost da oni budu prebačeni i u Salakovac, ako ne budu mogli biti smješteni u Blažuj.

Iz Unsko-sanskom kantona, rečeno je, da će biti zatražena pomoć prilikom izmještanja migranata prema kasarni Ušivak i Salakovcu, ukoliko za to bude potrebe.