Danas presuda Sakibu Mahmuljinu zbog optužbe za zločine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima

sud
Sud BiH izreći će danas presudu komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu zbog optužnice za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Presuda će biti izrečena nakon pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije zločina počinjenih nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa Armije RBiH nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika odreda ''El-Mudžahidin'' nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Mahmuljin je uhapšen 8. decembra 2015. godine u Sarajevu, a 31. decembra te godine Sud BiH je potvrdio optužnicu.

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi 14. oktobra zatražilo od Suda da osudi Mahmuljina u skladu sa zakonom, jer smatra da su izvedeni dokazi potvrdili sve relevantne činjenice iz proširene optužnice.

Mahmuljin je u završnoj riječi 9. decembra rekao da očekuje pravednu presudu, dok je njegov branilac Nermin Mulić zatražio oslobađajuću presudu. Izricanje presude najavljeno je u 9 sati.