Danas primopredaja vakcina iz EU: Varhelyi i Schallenberg stigli u Sarajevo

asd
Isporuke će biti redovne i na sedmičnom nivou, a kako je ranije najavljeno, BiH bi trebala od EU dobiti oko 214.000 vakcina

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg stigli su avionom u Sarajevo.

Oni će danas s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu održati pres-konferenciju povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv koronavirusa iz EU za našu zemlju. 

- Isporuke će biti redovne i na sedmičnom nivou, počevši od sutra do augusta. Za Zapadni Balkan je predviđeno više od 650.000 vakcina, a Bosna i Hercegovina će dobiti oko 214.000 vakcina kao pomoć za zdravstvene radnike i ranjive kategorije, saopćeno je jučer iz Evropske komisije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, Varhelyi i Schallenberg održat na Međunarodnom aerodromu Sarajevo konferenciju za novinare povodom primopredaje vakcina.

U saopćenju ministarstva vanjskih poslova Austrije ranije su naveli da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina “BioNTech/Pfizer” koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Pogledajte OBJAVU