Danas prvi takmičarski skokovi na "Red Bull Cliff Divingu" u Mostaru

.
Foto: Sulejman Omerbašić

 

Atmosfera u gradu na Neretvi postepeno se zagrijava pred sedmo gostovanje "Red Bull Cliff Diving" Svjetskog prvenstva u Bosni i Hercegovini. Danas je na rasporedu prva serija takmičarskih skokova, koju će skakači izvesti direktno s luka Starog mosta, a spektakularno finale je zakazano za subotu 27. augusta.

Prva serija

Najbolji svjetski skakači i skakačice su u proteklih nekoliko dana doputovali u Mostar i odradili prve treninge. Danas je na redu prva serija takmičarskih skokova, koja će se - kao i prošle godine, skakati direktno sa luka Starog mosta, u čast višestoljetne tradicije skokova u Mostaru.

Ostale serije skokova (u petak i subotu) skakat će se sa platforme visoke 27 metara za muškarce, odnosno 21 metar za žene. Finale počinje u 15 sati u subotu, kada su na rasporedu treća i četvrta serija. 

Platforme na Starom mostu bit će podignute tokom noći.

Inače, takmičari su sinoć obavili i „lucky draw“ odnosno žrijebanje redoslijeda kojim će nastupati. "Lucky draw" se uvijek bazira na nekoj zabavnoj aktivnosti inspirisanoj lokalnom tradicijom, a ovog puta redoslijed nastupa ovisio je o brzini i vještini oblačenja tradicionalne nošnje ovih krajeva.

Trening kamp

Na obnovljenoj skakaonici Duradžik u blizini Starog mosta počeo je Međunarodni "cliff diving" trening kamp za mlade skakače. Kamp će trajati do 28. avgusta, a na njemu će nove nade "cliff divinga" iz cijele Evrope trenirati i sticati nova znanja pod palicom legendarnog Orlanda Dukea (Duque). Polaznici kampa na Duradžiku su jučer izveli prve skokove u Neretvu.

Živo će ovih dana (i večeri) biti u mostarskom Starom gradu, gdje će u petak i subotu, u sklopu "Old Town Street Festa", na nekoliko lokacija nastupiti niz muzičkih izvođača. Više informacija o programu festivala može se naći na stranici redbull.ba.

Takmičenje će se prenositi uživo na Red Bull TV u subotu 27. augusta, kao i na Facebook i YouTube kanalima prvenstva. Sve informacije o takmičenju dostupne su na zvaničnoj stranici prvenstva i redbull.ba.