Danas sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK

bolnica
Bosna i Hercegovina prešla je cifru od 150 000 oboljelih od koronavirusa. Od početka pandemije u BiH je bilo ukupno 153 809 slučajeva.


124 190 osoba se oporavila, dok je preminulo 5865 osoba. Broj aktivnih slučajeva iznosi 23 754.

Prošle sedmice od Vlade FBiH je zatraženo uvođenje rigoroznijih mjera, a spominjao se i lockdown, ali su za USKinfo.ba iz kabineta premijera Fadila Novalića rekli da takvo nešto nije moguće i da bi to najmanje tri kantona morala tražiti od Federacije.

U RS su od danas na snazi pooštrene mjere. Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (na benzinskim pumpama i slično). Zabranjeno je obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela), te rad bazena, wellness i spa centara, skijalištia i skijaških centara i trgovačkih centara.

Kada je u pitanju Unsko-sanski kanton, važno je istaknuti da u 10 sati zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva. Nakon sjednice će biti poznato više informacija.

Stanje u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić je za sada pod kontrolom, potvrdio je za USKinfo.ba direktor ove ustanove dr. Hajrudin Havić.

Imamo 44 pacijenta na Covid odjelu i još osam na odjelu intenzivne njege. Dakle, ukupno 52 pacijenta. Držimo se za sada, rekao je za naš portal direktor Havić.