Danas sjednica- Nezavisni blok traži 3 miliona KM u budžetu FBiH za pomoć Krajini u migrantskoj krizi

Jj

Danas je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je osnovna tačka Dnevnog reda- budžet FBiH za 2021. godinu koji iznosi oko 5,5 milijardi KM. 

Sjednica počinje u 10 sati i biće održana u jednom od hotela na Ilidži, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen blizak vladajućoj stranci. 

Ono što je posebno šokantno, a s druge strane i razotkriva odnos vlasti prema Krajini i migrantskoj krizi jeste da u prijedlogu ovoga budžeta nije ni riječju spomenuta migrantska kriza u Krajini niti u tabelama o raspredu sredstava ima i jedna KM namjenjena za ove svrhe. 

Trenutno sigurno najveća kriza koju imamo u državi, a posebno ogroman teret narodu u Krajini, ali i problem samim migrata, kojih oko 1000 nema nikakve uvjete za život na Lipi kod Bihaća, nije uopće prepoznata u planiranju niti budžetu federalnih vlasti u kojima sjede i predstavnici iz Krajine. 

Ono što može biti nada da se danas šta pokuša ispraviti jeste podrška amandmanu na budžet kojeg je podnio Nezavisni blok i kojeg donosimo u prilogu. 

Tri miliona KM, koliko traži trenutno Nezavisni blok, ne bi u potpunosti riješio ovaj problem u Krajini, ali bi svakako pomogao najveće aktuelne probleme sa pomoći ovim ljudima i okrenuo trend u konačnom rješavanju ovoga pitanja koje godinama najviše pogađa upravo Krajinu. 

Ravnomjeran raspored migranata na prostor cijele BiH, za šta se Nezavisni blok najglasnije zalaže od početka ove krize, uz podršku ovom amandmanu na današnjoj sjednici, koju bi morali dati svi odgovorni zastupnici iz cijele BiH, a posebno svi zastupnici iz Krajine, ma iz koje stranke dolazili, bi barem malo sačuvao obraz ove vlasti i institucija prema Krajini i narodu koji ovdje živi. 

Zato, pratićemo današnje glasanje i odnos svih prema ovom pitanju i obavijestiti javnost o rezultatima. 

Image
Mm