Danas sjednica Vijeća sigurnosti UN-a- Dodik tvrdi da se Schmidt neće obratiti

a

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a juče je na press konferenciji kazao kako se Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, kojeg u RS-u ne priznaju neće obraćati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. „Ne razmatra se izvještaj, ne usvaja se izvještaj, ne obraća se visoki predstavnik. Mi smo danas trebali da imamo u tri sata video konferenciju na kojoj sam i ja trebao da učestvujem, pa su rekli pošto se on (Schmidt op.a.) ne obraća onda se ni mi nema potrebe da obraćamo", kazao je juče Dodik obrušavajući se po ko zna koji put na Schmidta. „BiH nema visokog predstavnika, ni u pokušaju.

I ovo što je napisao u izvještaju apsolutno ga diskvalifikuje, za bilo kakav razgovor, pa taman ga sutra imenovali za visokog predstavnika. To je propagandni pamflet koji su pisali muslimani u njegovoj kancelariji on je samo potpisao. On je u suštini ništa. On ne postoji i nije imenovan u UN-u, a i da jeste čini sve da bude u službi muslimanske strane“, kazao je Dodik. Predsjednik SNSD-a ubijeđen je da Schmidtov izvještaj neće biti usvojen u Vijeću sigurnosti UN-a.

Potvrdio je da se vodi borba hoće li se obratiti Sven Alkalaj, stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku jer nema saglasnost Predsjedništva BiH. Danas bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo produžiti i mandat misiji EUFOR-a u BiH, a ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov kazao je da Rusija nema ništa protiv produženja mandata. U draftu rezolucije koju Vijeće sigurnosti UN-a treba danas da razmatra Rusija je tražila brisanje odrednice visoki predstavnik s obzirom da Rusija i Kina ne priznaju imenovanje Schmidta.