Danas svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

dsa
Bosnu i Hercegovinu će predstavljati šest sportista i to: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić, Mirza Nikolajev, Sanja Kusmuk i Strahinja Erić

U Pekingu će danas biti održano svečano otvorenje 24. Zimskih olimpijskih igara. Spektakl na nacionalnom stadionu Ptičije gnijezdo zakazano je za 12:55 po našem vremenu. 

Iako Igre u Pekingu zvanično počinju 4. februara, neka tamičenja su startovala 2. februara. Inače, Zimske olimpijske igre trajat će do 20. februara. Bosna i Hercegovina će imati šest predstavnika: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić i Esma Alić će predstavljati našu državu u alpskom skijanju, u Peking je otputovao i sankaš Mirza Nikolajev, dok će Sanja Kusmuk i Strahinja Erić nastupiti u skijaškom trčanju.
Elvedini Muzaferiji i Mirzi Nikolajevu je pripala čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine. Upravo će Nikolajev biti prvi bh. sportista koji će nastupiti na Igrama u Pekingu. Njegov nastup se očekuje 5. i 6. februara.

Inače, na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu će nastupiti skoro 3.000 sportista iz više od 90 zemalja širom svijeta, a po prvi put će svoje predstavnike imati Saudijska Arabija i Haiti.

Što se tiče grada domaćina, Peking će ući u historiju kao prvi grad domaćin i Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, što će biti zvanično nakon početka Ceremonije otvaranja. Podsjećamo, Peking je 2008. godine bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara.