Danas u Bosanskoj Krupi humanitarna akcija za Mustafu Gerzića

Krupa

 

U ovo vrijeme zime, minusa, prvog, ali kako kažu ”najdužeg” mjeseca u godini, grupa drugova i boraca iz 511. slavne sjetila se svog suborca Mustafe Gerzića s Ostružnice, poznatijeg pod nadimkom "Prsan".

U pitomom pejsažu Ostružnice, odmah pored glavnog puta, u domu sagrađenom da se ima krov nad glavom poslije zgarišta, živi mnogočlana porodica Mustafe (61) i Feride(59) Gerzić u kojoj se sporazumijevaju, žive i druže četiri generacije. 

Nažalost, iako puna mladosti koju su porodili Mustafa i Ferida, u ovoj porodici niko ne radi i živi se od onog što zasiju u svojoj bašti, onog što spreme za zimnicu i od pomoći dobrih ljudi, te skromne invalidnine jednog sina. Mustafa zbog svojih godina je davno izgubio nadu da će naći posao, a njegovi mlađi članovi, da će se nekad zaposliti. Iako možda u ovoj porodici ima mnogo više srećnih trenutaka nego u nekoj bogatoj, svima koji navrate kod svog suborca, jasno je da mnogo toga nedostaje, mada će svi oni uvijek biti pozvanni na kafu, koja se čuva za goste. Zato su odlučili pokrenuti ovu zimsku akciju, pozvati Mustafine i svoje suborce da budu dio akcije kojom žele  do proljeća i ljeta obezbijediti dovoljno prehrambenih i sanitarnih artikala, odjeće i obuće i novca za mjesečne obaveze.

Petero malodobnih je u ovoj porodici, a njih troje pohađa  osnovnu školu.
U ovom ostružničkom domu, pored Mustafe i Feride žive još Sead (36),Said (35), Elvedin (34), Elvedina (30), Samir (24), Vedad ( 11), Ena (9), Senad (6), Senaid( 4),nNajla( 2).

Kako bi akcija bila što transparentnija, članovi ove grupe boraca su odlučili pozvati naše sugrađane da sve što mogu donirati porodici Mustafe Gerzića donesu u subotu, 23. januara na plato ispred Katoličke crkve u vremenu od 12-14 sati, a organizatori će isti dan  sve donirano odvesti Mustafinoj porodici na Ostružnici.

“Vjerujemo da će se mnogi naših suboraca, ali građana odazvati ovoj akciji i olakšati zimu ovoj mnogočlanoj porododici.
Utoplimo dane Mustafinoj porodici!

Pomozimo im onim čime možemo: hranom, odjećom, obućom, novcemi higijenskim proizvodima.
Budimo suosjećajni, pomozimo našim najbližim u potrebi u našem gradu.

Glavni trg (Trg Alije Izetbegovića), kod crkve u subotu, 23. januara od 12-14  sati  !”-poručila vam je grupa Mustafinih suboraca 511. slavne brdske brigade.
Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 060 33 150 70   i  061 791-197.

Vidimo se u subotu u humanitarnoj akciji za Mustafu- napisala je poznata aktivistkinja i novinarka iz Bosanske Krupe Dževada Štancl.