Cazin domaćin manifestacije Dani oglednih polja kukuruza

U Cazinu će se u srijedu, 12. septembra, održati "Dani oglednih polja kukuruza".

Riječ je o manifestaciji od velikog značaja za razvoj agrarnog sektora kantona, posebno u proizvodnji kukuruza kao osnovne ratarske kulture.

Organizatori su Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona i cazinska MZ Skokovi uz pomoć i podršku grada Cazina.

- Svrha ove manifestacije je prezentiranje lokalnim uzgajivačima kukuruza koji je to hibrid najpogodniji za naše uvjete uzgoja u MZ Skokovi. Prilika je ovo i za druženje mještana, poljoprivrednih proizvođača, kao i organa lokalnih i kantonalne vlasti. Na ovaj način pokazat ćemo da ipak ima i svjetla u ovom sveukupnom sivilu koje je zadesilo poljoprivredne proizvođače te državu Bosnu i Hercegovinu, gdje imamo momenat "zatvaranja" farmi te odlaska poljoprivrednih proizvođača van granica BiH, istakao je za Cazin.NET Bekir Dolić, bacc. agr., član Organizacionog odbora MZ Skokovi.

Ovaj makro-ogled kukuruza zasijan je na tzv. Hazimovom brdu - Hadžići (Gornja Barska, MZ Skokovi). Bitno je istaći da je zasijano preko 40 različitih hibrida više sjemenskih kuća koje će posjetioci manifestacije imati priliku i vidjeti u srijedu, od 11 sati. Za posjetioce je planirano i zanimljivo druženje uz ručak.

- Svrha manifestacije je i pokazati da je MZ Skokovi spremna uvijek složno organizirati bilo kakav vid druženja poljoprivrednih proizvođača te da su njeni poljoprivredni proizvođači dovoljno zreli, sposobni i odgovorni da budu partneri za bilo kakav vid saradnje, kako pokusne proizvodnje, tako i komercijalne kooperativne proizvodnje u budućnosti, dodao je Dolić.

Image