12. septembra posjetite Dane oglednih polja kukuruza u MZ Skokovi

Manifestacija pod nazivom "Dani oglednih polja kukuruza Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona i MZ Skokovi", a koja će se održati u srijedu, 12. septembra, u MZ Skokovi, od velikog je značaja za razvoj agrarnog sektora kantona, posebno u proizvodnji kukuruza kao osnovne ratarske kulture.

Nakon što smo zasijali makro-ogled kukuruza za Poljoprivredni zavod USK, gdje smo zasijali preko 40 različitih hibrida kukuruza više sjemenskih kuća, vrijeme je da mi, mještani MZ Skokovi, uz pomoć grada Cazina i Poljoprivrednog zavoda USK, organizujemo ovu manifestaciju te budemo na taj dan centar kantona gdje ćemo okupiti razne poljoprivredne proizvođače iz svih dijelova našeg kantona, a i šire, predstavnike općinskih i kantonalnih vlasti, određene poslovne subjekte iz oblasti poljoprivrede iz države i svijeta, ističe bacc. agr. Bekir Dolić, član Organizacionog odbora MZ Skokovi.

Okupljanje počinje u 11 sati na lokaciji Hazimovo brdo - Hadžići (Gornja Barska, MZ Skokovi - put prema zaseocima Ćatići, Merdanovići, Arapovići, Gusto selo) gdje je makro-ogled kukruza zasijan. U sklopu manifestacije planirano je druženje svih posjetitelja uz grah i ostala jela i pića, te jedinstveni Old Time band (Senad Murtić i ekipa).

Svrha ove manifestacije je prezentiranje lokalnim uzgajivačima kukuruza koji je to hibrid najpogodniji za uvjete uzgoja u MZ Skokovi. Na ovaj način pokazat ćemo da ipak ima i svjetla u ovom sveukupnom sivilu koje je zadesilo poljoprivredne proizvođače te državu Bosnu i Hercegovinu, gdje imamo momenat "zatvaranja" farmi te odlaska poljoprivrednih proizvođača van granica BiH. Isto tako želimo pokazati da je MZ Skokovi spremna uvijek složno organizirati bilo kakav vid druženja poljoprivrednih proizvođača te da su njeni poljoprivredni proizvođači dovoljno zreli, sposobni i odgovorni da budu partneri za bilo kakav vid saradnje, kako pokusne proizvodnje, tako i komercijalne kooperativne proizvodnje u budućnosti, poručuje Dolić.

Image