Dani Otpora - Galaja: Održana centralna manifestacija i obilježena 31. godišnjica otpora borbe i odbrane

odj
Na lokalitetu šume Galaja, u blizini sela Vrhpolje, održana je centralna manifestacija i sat historije kojim je obilježena 31 godina od pruženog otpora daleko nadmoćnijem agresoru na području Općine Sanski Most tokom ljeta 1992. godine. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici vlasti USK, Ključa i Sanskoga Mosta, predstavnici boračkih organizacija i građani. Događaj je započeo polaganjem cvijeća na Spomenik palim borcima na Galaji ali i svim ostalim borcima Armije RBiH koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne Bosne i Hercegovine.

 

 Dani otpora Galaja je manifestacija koja se održava svake godine kako bi se evocirale uspomene na događaje iz 1992. godine. Tada su dobrovoljci iz sanske i ključke općine na ovom području uspjeli organizirati odbranu, pruživši otpor mnogo jačem i moćnijem agresoru. U Galaji je vođena borba za sansku i unsku dolinu, kazao je u svome obraćanju ratni komandant Amir Avdić.

Tada je zarobljeno 40 neprijateljskih vojnika i oficira, principom razmjene naši borci su uspjeli doći do slobodne bihaćke teritorije. O uspjesima ključno – sanskih branilaca i danas se govori s posebnim pijetetom.