Danska i Austrija preporučuju AstraZenecu i starijima od 65

.
DANSKA i Austrija objavile su da će preporučiti davanje cjepiva AstraZenece i dobnoj skupini iznad 65 godina

Danska je to priopćila nakon što je studija iz Škotske pokazala pozitivne rezultate među svim dobnim skupinama. Slično poput mnogih drugih država Europske unije, Danska je prije samo preporučivala cijepljenje osobama mlađim od 65 godina kazavši da će pričekati da bude dostupno više podataka o učinkovitosti među starijima.

 

Nove preporuke slijede nakon objave velike studije iz Škotske, koja pokazuje znatno smanjen rizik od ozbiljnog razvoja koronavirusa među svim dobnim skupinama nakon cijepljenja. Većina starijih ljudi u Škotskoj cijepljena je AstraZenecinim cjepivom.

 

Francuzi su isto dopustili cijepljenje starijih ljudi

Kada su to cjepivo ranije ove godine odobrili regulatori EU, mnoge države uključujući Francusku, Njemačku i Italiju rekle su da se ne bi trebalo davati starijima, navevši da još nema dovoljno podataka.

Međutim Francuska i neke druge zemlje, koje znatno zaostaju sa svojim programima cijepljenja, sada dopuštaju cijepljenje starijih građana AstraZenecinim cjepivom nakon škotske studije.

 

Skupina stručnjaka koja savjetuje austrijsku vladu o cjepivima preporučila je da se AstraZenecino cjepivo daje i ljudima starijim od 65 godina, prenosi austrijska novinska agencija APA. Panel je u siječnju preporučivao da se njime cijepe samo osobe u dobi između 18 i 64 godine.