Danska usvojila zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kur'ana

.
Danski parlament usvojio je u četvrtak zakon kojim se zabranjuje spaljivanje primjeraka Kur'ana na javnim mjestima, nakon što su protesti u muslimanskim zemljama zbog skrnavljenja svete knjige islama izazvali zabrinutost za sigurnost Danske.

U Danskoj i Švedskoj održani su niz javnih protesta ove godine u kojima su antiislamski aktivisti palili ili na drugi način oštećivali kopije Kur'ana, što je izazvalo napetosti s muslimanima i pokrenulo zahtjeve da nordijske vlade zabrane tu praksu.

Danska je nastojala pronaći ravnotežu između ustavom zaštićene slobode govora, uključujući pravo na kritikovanje vjere, i nacionalne sigurnosti zbog straha da bi spaljivanje Kur'ana moglo izazvati napade islamista.

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakva ograničenja kritikovanja religije, uključujući spaljivanje Kurana, potkopavaju teško izborene liberalne slobode u regiji.

 

 

 

- Historija će nam zbog toga oštro suditi, i to s dobrim razlogom. Ono na što se sve svodi je hoćemo li ograničenje slobode govora odrediti mi ili je to diktirano izvana - rekla je Inger Stojberg, predsjednica antiimigracijske stranke Danskih demokrata, koja se protivila zabrani, javlja Reuters.