Dao otkaz pa kamionom odvezao namještaj iz bolnice

Višemjesečno nezadovoljstvo 15 specijalizanata Odjela za radiologiju osječkog Kliničkog bolničkog centra rezultiralo je skandalom u čijem se centru našao šef Kliničkog Zavoda za radiologiju Tamer Salha.

Nakon što ga je direktor KBC-a Željko Zubčić pozvao na razgovor i izvijestio o ultimativnom pismu 15 radnika radiologije koji traže njegovu ostavku ili će oni otići, Salha je podnio ostavku i napustio KBC.

Ali oko 22 časa kamionom porodične firme došao je po svoje stvari iz kancelarije. I odnio je doslovno sve. Ugaonu garnituru, fotelje, sto, krevet i zastor za tuš kabinu. Iznošenje namještaja fotografisao je radnik radiologije, koji je potom sliku objavio na društvenim mrežama.

"Dopustio sam mu da svoje stvari odnese iz kancelarije. Nisam znao šta će odnijeti. Valjda je odnio ono što je njegovo",  prokomentarisao je Zubčić, vidno potresen bizarnom situacijom u ustanovi kojom upravlja - prenosi 24sata.hr.

Među onima koji su ga na odjelu podržavali saznaje se i da je Salha zapravo podvrgnut linču jer je već neko vrijeme pokušavao uvesti red na Zavod za radiologiju, što nekim ljekarima nije odgovaralo. Potpisnici peticije na 33 stranice iznijeli su niz optužbi i primjedbi na njegov rad, u kojima ga optužuju da zaposlenike zlostavlja, da im uskraćuje pravo na pauzu i slobodne dane, da im određuje dežurstva u nepovoljnim uslovima, a najviše ga optužuju da je kriv za odlazak dvojice specijalista radiologije, koji su otišli raditi na drugo mjesto, pa je Zavod ostao na jednom docentu i prevelikom obimu posla.

Kažu da jedan radiolog mora raditi prijepodnevnu smjenu, CT dijagnostiku, ultrazvučne preglede te svu hitnu radiografiju za bolničke pacijente. U pismu i peticiji ogradili su se od mogućih grešaka u poslu.

"Odlazak dvojice docenata nije se odrazio na kvalitet usluge jer smo odmah raspisali konkurs za zapošljavanje druga dva specijalista. Osim toga, oni nisu otišli iz naše bolnice zbog sukoba sa Salhom", rekao je direktor Zubčić, koji je ipak bio primoran pozvati na odgovornost Salhu, inače svoga kuma i porodičnog prijatelja. Traženje ostavke Salhu je povrijedilo privatno i poslovno.

"Kao profesionalac, prvenstveno ljekar, ne želim komentarisati medijske napise. Svoju profesionalnu karijeru izgradio sam na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, koju volim i smisao je mog stručnog i naučnog rada. Lične stvari odnio sam uz prethodnu najavu i odobrenje direktora. Svi ostali dijelovi teksta vezano uz objave na drugim portalima dio su netačnih i izmišljenih izjava onih koji su izjavu davali ili potpisnika objavljenog članka.Odluku o otkazu nisam donio ishitreno niti nepromišljeno već trezveno i nakon dovoljno promišljanja", rekao je Salha.