Đapo: SBB više ne djeluje sa Bh. blokom, oni su dogovorili ulazak u vlast na svim nivoima

Potpredsjednica Saveza za bolju budućnost BiH Edita Đapo izjavila je u razgovoru za Klix.ba da ova stranka više neće djelovati sa Bh. blokom, kojeg čine Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka, tvrdeći da su one dogovorile ulazak u vlast na svim nivoima.

Đapo je istaknula da je Bh. blok dogovorio ulazak u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om i da su pozvali i SBB da im se pridruži, piše Klix.ba

"Mi ne vidimo svrhu da to učinimo, posebno zbog činjenice što bi tako država ostala bez jake opozicije. Pored toga smatramo da Bh. blok kao ljevica u ovom trenutku ne može dovesti do nekog napretka države zbog njihovih političkih trzavica i neslaganja, tako da se suštinske reforme sigurno neće desiti u konstelaciji tih odnosa", kazala je Đapo.

Ona je naglasila da upravo zato SBB ne želi ulaziti u takve političke avanture već će biti korektivni faktor, ali djelovati konstruktivno u odnosu na buduću vlast. Đapo je potvrdila da će u takvoj konstelaciji SBB izaći i iz vlasti Kantona Sarajevo.

"Ako su oni dogovorili koaliciju na svim nivoima vlasti, sigurno će doći do prekomponovanja i Vlade KS. Naša stranka je najavljivala da neće u vlast, ali da će podržavati tu vlast što znači da Bh. blok postoji i da jedinstveno djeluje. Dakle imamo na sceni to da ljevica ulazi u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, u zavisnosti od nivoa vlasti, i to će se odraziti i na vladu u Sarajevu", istaknula je Đapo.

Inače, od navedene tri stranke koje pripadaju Bh. bloku jedino je Naša stranka istupila u javnost sa stavom da neće u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, ali da će podržati djelovanje Bh. bloka. 

U ovoj sedmici očekuje se jasno očitovanje SDP-a i DF-a. Kada je u pitanju SDP, u samom vrhu ove stranke stavovi su podijeljeni. Jedni su za koaliciju sa SDA i ostalim nacionalnim strankama, a drugi su protiv.