Institut za društveno politička pitanja dao prijedlog za popunjavanje Doma naroda FBiH

U iščekivanju odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH, zbog čega je na čekanju izbor delegata iz kantonalnih skupština za Dom naroda FBiH, Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara izradio je prijedlog za provedbu odluke „Ljubić“ Ustavnog suda BiH za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz tog Instituta tvrde da njihov prijedlog osigurava potpunu provedbu Općih izbora održanih 7. oktobra ove godine.

- Time bi se završila puna provedba rezultata neposrednih izbora i omogućila uspostava zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, kao i zakonodavne vlasti na nivou BiH. IDPI je kreirao i širi prijedlog koji uz provedbu odluke „Ljubić“ Ustavnog suda BiH provodi i sve mjerodavne odluke Evropskog suda za ljudska prava i to „Sejdić-Finci“, „Zornić“, „Šlaka“ i „Pilav“. Riječ je o jedinom takvom prijedlogu u BiH kojeg je u cijelosti izradila i predstavila domaća nevladina organizacija - navodi se u dokumentu Instituta.

Iz ove organizacije su istakli da je u trenutnoj situaciji jedino rješenje što hitnija provedba odluke „Ljubić“ za Dom naroda FBiH, a da bi se nakon formiranja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo u cjelosti reformirati Izborni zakon, odnosno provesti odluku „Ljubić“ i za Predsjedništvo BiH, kao i sve mjerodavne odluke Evropskog suda za ljudska prava: „Sejdić-Finci“, „Zornić“, „Šlaka“ i „Pilav“ za DN PS BiH i Predsjedništvo BiH, za što je potrebna i izmjena Ustava BiH.

Iz IDPI-ja tvrde da se njihov prijedlog bazira na Ustavu BiH, odluci Ustavnog suda BiH „Ljubić“ i temeljnom načelu Ustava BiH - konstitutivnost i međusobna jednakopravnost tri konstitutivna naroda.

- Odluka u predmetu „Ljubić“ Ustavnog suda BiH nalaže da se osigura legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda na svim političko-administrativnim nivoima u BiH. To znači da se mora osigurati operacionalizacija načela legitimnog političkog predstavljanja kroz Izborni zakon BiH. Ustavni sud BiH je načelo konstitutivnosti tri naroda: Bošnjaka, Hrvata i Srba, proglasio „natkrovljujućim načelom“ Ustava BiH, a time i Dejtonskog sporazuma u cjelosti.

Načelo konstitutivnosti kao „natkrovljujuće načelo“ Ustava BiH u sebi sadrži i zahtjeva, za Dom naroda PFBiH:

- Legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u Domu naroda PFBiH. Da bi se ostvario ovaj zahtjev za DN PFBiH, konstitutivni narodi i Ostali moraju biti u mogućnosti samostalno i slobodno izabrati svoje legitimne političke predstavnike u svoj klub DN PFBiH, bez uplitanja drugih konstitutivnih naroda (ili Ostalih) u izborni proces. Legitimni predstavnici konstitutivnih naroda su oni kandidati koji dobiju većinu izbornih glasova pojedinog konstitutivnog naroda ili Ostalih kao zasebne virtualne izborne jedinice. Na primjer, to znači da su Hrvati iz FBiH specifični demos koji daje izborni legitimitet izaslanicima Hrvatskog kluba Doma naroda PFBiH. Analogno vrijedi i za Bošnjake, Srbe i Ostale- navodi se u prijedlogu.

Kompletan prijedlog možete pogledati na ovom linku.