Daul ponovo kritikovao političare u BiH: Stavite interes naroda iznad ličnog

Predsjednik Evropske narodne stranke Joseph Daul poručio je svim političkim liderima u BiH da je zabrinut nedemokratskim praksama tokom izborima, te ih pozvao na odgovornost i stavljanje interesa naroda iznad ličnih i političkih.

"Duboko sam zabrinut zbog nekih političkih aktera u BiH na prethodnim izborima jer sam posmatrao nedemokratske prakse. Preliminarni nalazi Međunarodne misije za posmatranje izbora provedeni pod vodstvom OSCE-a su alarmantni", poručio je Daul.

On je kazao da za održavanje slobodnih i poštenih izbora, birači ne smiju biti pod pritiskom niti utjecajem, a mediji moraju biti nezavisni. Ističe da politički pritisak na penzionere, zastrašivanje radnika u javnom sektoru, kupovina glasova, prepreke za glasanje ljudi u dijaspori i nepravilnosti sa glasanjem putem pošte i veliki broj nevažećih glasova nisu u skladu sa demokratskim standardima.

"Uprkos naporima Evropske narodne stranke, nije postojao nikakav kompromis oko neophodne reforme Izbornog zakona. Svi politički akteri sada se moraju sastati i staviti interese naroda iznad ličnih i političkih. Ovo mora biti učinjeno kako bi se olakšali slobodni i pošteni izbori u budućnosti", smatra Daul.

Daul ističe da država ne može napredovati i sprovoditi reforme bez funkcionalnih upravljačkih tijela. 

"Očekujem da se svi politički lideri sastaju i rade konstruktivno kako bi formirali vlade na svim nivoima.Reforme se odnose na zaštitu budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana. Nezavisno pravosuđe, kraj korupcije i poštivanje vladavine prava zavise od njih. Tek tada, Bosna i Hercegovina će moći da napreduje na putu ka Evropskoj uniji i biti privlačnija za investitore, te pružiti mladim ljudima više mogućnosti da ostanu u svojoj zemlji", naveo je predsjednik Evropske narodne stranke.