Deblokiran proces akreditacije bh. univerziteta, BiH ostaje dio važnih studentskih programa

Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH na sjednici održanoj 8. marta u Banjoj Luci donio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o normama, čime je deblokiran proces reakreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH.

Akreditacija je potvrda standarda kvaliteta rada visokoškolske ustanove u skladu s Kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH i Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Kako nam je rekao Еnver Halilović, predsjednik Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, glavni problem kada je riječ o reakreditaciji visokoškolskih institucija u BiH bilo je nepostojanje pravnog akta po kojem bi se mogao vršiti ovaj proces.

"Iako je Upravni odbor Agencije zvanično donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u području visokog obrazovanja, moram istaći da se suštinski radi o sasvim novom zakonu. Da slučajno prije nekoliko dana sjednica nije dobila sretan epilog, osim isključenja iz Erasmus+ programa, dokumenti s naših univerziteta u dogledno vrijeme sigurno ne bi bili priznati na drugim visokoškolskim ustanovama, ograničena bi bila mobilnost studenata i bilo bi onemogućeno studiranje na nekim prestižnim svjetskim fakultetima i sl. Zaista mi je teško i pomisliti na posljedice", govori Halilović.

On se posebno zahvaljuje na trudu potpredsjedniku i članici Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Sanjinu Kodriću i Nedžmi Džananović-Miraščija, koji su svojim zalaganjem znatno doprinijeli da se kompletna saga oko reakreditacije univerziteta uspješno okonča.

"Ja sam više puta naglasio da su proces usvajanja ovog pravnog akta blokirali članovi Upravnog odbora iz manjeg bh. entiteta, a ove blokade traju još od 2016. godine. Ovo ne govorim napamet, postoje konkretne odluke, zaključci Vlade RS u vezi s ovim pitanjem, ali nadležne ustanove i institucije do ovog trenutka jednostavno nisu željele da čuju za ove naše probleme. 

Da budemo skroz jasni, blokada je nastala onog trenutka kada su članovi Upravnog odbora Agencije iz reda srpskog naroda poslali dopis ostalim članovima da ne glasaju za Odluku koja je predložena u septembru 2016. godine", dodao je prof. dr. Enver Halilović.

Izmjenama i dopunama Odluke o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u području visokog obrazovanja proces reakreditacije će se vršiti svakih pet godina, a predsjednik Agencije Enver Halilović ističe kako nije isključeno da će se i u budućnosti članovi Upravnog odbora navedene institucije susretati sa sličnim problemima zbog toga što se navedeno tijelo Agencije sastoji od članova iz sva tri konstitutivna naroda i članova iz reda Ostalih.

Ipak, on govori kako se nada da će se u budućnosti odluke Upravnog odbora donositi isključivo na principima struke i znanja, a da u ovaj proces svoje prste neće miješati određeni politički moćnici i partije kao što je, kako navodi Halilović, to bio slučaj do sada.