Dedić: Izmirili smo sva dugovanja prema poljoprivrednicima do 2017.

– Zbog blokade rada Vlade oko mjesec dana smo čekali usvajanje ovog programa, a njegovo današnje usvajanje nam garantira da ćemo do kraja mjeseca obraditi i uputiti sve zahtjeve prema Ministarstvu financija od kojeg očekujemo da u prioritet isplata stavi sve one obveze koje imamo prema poljoprivrednim proizvođačima – kazao je ministar Dedić na konferenciji za novinare nakon hitne sjednice Vlade FBiH održane u Mostaru.

Podsjetio je kako je federalna vlada na početku svoga mandata preuzela dugovanja blizu 50 miliona maraka prema poljoprivrednicima, od čega se polovica odnosila na dug za proizvodnje.

Mi smo u veljače ove godine izmirili 7,4 miliona maraka za dugovanja iz 2014. godine za proizvodnje, a s ovim današnjim programom izmirujemo sva naslijeđena dugovanja za proizvodnje, izuzev onih zahtjeva kod kojih vršimo naknadne kontrole i provjere – kazao je ministar.

Također je napomenuo kako je Ministarstvo poljoprivrede trenutno u pripremi programa za ovu godinu, i to u suradnji s poljoprivrednim udrugama te kako svi očekuju da federalna vlada počne s redovitim zasjedanjima kako bi se taj program mogao usvojiti do kraja mjeseca, što bi poljoprivrednim proizvođačima omogućilo sredstva kada im je to najpotrebnije, u vrijeme proljetne sjetve.

– Poljoprivrednike ne zanimaju nesporazumi koji postoje u Vladi kada su u pitanju kadrovska rješenja i problemi unutar koalicija. Njima pripadaju njihova prva i očekujemo od kolega ministara da zajednički riješimo i donesemo program za ovu godinu i da garantiramo sigurnost isplate poticajnih sredstava za sve poljoprivredne proizvođače u Federaciji BiH – poručio je ministar Dedić.