Dedić najvjerovatnije stradao od protutenkovske mine sovjetske proizvodnje

S obzirom da pripadnici Tima za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Federalne uprave civilne zaštite još uvijek ne iznose informacije o vrsti naprave od koje je smrtno stradao Mehrudin Dedić, te da ni policija USK-a još uvijek nema adekvatne informacije, USKinfo.ba je potražio mišljenje drugih kolekcionara i osoba koji imaju sličan hobi kao smrtno stradali Dedić.

Osman Sulić, bivši pripadnik Armije RBiH i vlasnik Spomen-sobe na Izačiću, za USKinfo.ba je kazao kako se radi najvjerovatnije o protutenkovskoj mini ili granati  sovjetske proizvodnje, kakve su bile korištene na ovim prostorima.

Sulić mišljenje zasniva na informacijama koje je saznao, odnosno na osnovu jačine eksplozije o kojoj su govorili svjedoci i komšije.

Također, dobro je poznavao Mehrudina, pa je samim tim znao i za kakvim "eksponatima" je u potrazi, odnosno na koja oružja je fokusirao potragu, prenosi Uskinfo.ba.

Protutenkovska mina je vrsta nagazne mine sa svrhom uništavanja ili oštečenja vozila uključujući tenkove i oklopna borbena vozila. 

Naravno, radi se o neslužbenim informacijama, odnosno mišljenju kolekcionara i bivšeg vojnika koji se bavi sličnim poslom kao nastradali Mehrudin Dedić.