Del Vechio: Šta je svrha deklaracije o položaju Hrvata u BiH

Ivan Del Vechio, ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini za N1 je komentarisao Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH.

On je kazao da očekuje da će deklaracija biti usvojena.

"Njena svrha je pokazati da sve političke opcije u Saboru i Hrvatskoj stoje iza međunarodnih obaveza Republike Hrvatske i da u tom pogledu nema druge opcije. Hrvatska je potpisnik Dejtonskog sporazuma, Washingtonskog, kasnije Pariskog - Hrvatska poštuje svoje međunarodne obaveze. U tom dokumentu se naznačava šta to znači, pogotovo kada je hrvatski narod u pitanju", kazao je Del Vechio za N1.

Obaveza Hrvatske je da štiti poziciju i interes Hrvata u BiH.

"Potvrđuje se i to da se shvati da nemaju dvije-tri politike Hrvatske prema Hrvatima u BiH - prema susjednoj zemlji", izjvio je.

Smatra li da je pritisak Hrvatske na pitanja u BiH neprimjeren, Del Vechio je odgovorio:

"Čitam po novinama, planovi B i C. Hrvatska stoji iza stava, Hrvatska je članica EU, NATO-a, potpisnica je Dejtonskog sporazuma, poštuje institucije. Samo kažemo ono što je jasno napisano u Ustavu, osnovno načelo, da o jednakopravnosti tri naroda u BIH i zastupanju stojimo iza onog što smo potpisali. Nema tu miješanja u BiH. Prinipijelno smo u odnosu na dokumente", rekao je Del Vechil.

"Možda je Hrvatska napravila najviše prilikom aplikacije BiH za EU - ali o tome se ne piše", dodao je ambasador Hrvatske u BiH.

I izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, rekao je da nije njegovo da komentariše da li je legalan ili legitimnan.

"To je definisala odluka Ustavnog suda, princip jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja, to je nakrovljujući princip Ustava BiH", kazao je.

Hrvatska BiH doživljava kao prijatelja, susjednu zemlju, a ako se presuda Ustavnog suda bude implementirala kako treba - s time će se sve i završiti.

"Suportamo BiH i njene EU integracije, mi ćemo inzistirati na tome. Vezani smo u prošlosti, sada smo i to ćemo biti ubuduće", poruka je Ivana Del Vechia u programu N1.

Podsjećamo Ove sedmice, tačnije u srijedu, na dnevnom redu Sabora Hrvatske među ostalim tačkama nalazi se i ažurirani Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu BiH.

Odbor za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora na 81. sjednici održanoj 10. decembra 2018. godine, raspravljao je o Prijedlogu deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavio Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U Prijedlogu deklaracije se navodi da je za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost.

U Prijedlogu se navodi da Hrvatski sabor očekuje da u ime Republike Hrvatske nastave zagovarati i podržavati žurne promjene koje će osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih građana Bosne i Hercegovine.