Delegacija NATO štaba i OSBiH posjetila Bosansko-podrinjski kanton

Tokom susreta sa zvaničnicima istaknuta je izuzetno dobra saradnja koju BPK i lokalne zajednice u njegovom sastavu imaju s vojnim strukturama

Zajednička delegacija Oružanih snaga BiH i NATO štaba u Sarajevu posjetila je danas 3. pješadijski bataljon 4. pješadijske brigade u kasarni Kosova te razgovarala sa zvaničnicima Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda.

Kako je kazao brigadir Morten Henriksen, zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu, jedan od ciljeva posjete ovom dijelu Bosne i Hercegovine je upoznavanje s aktivnostima NATO štaba u BiH, ali i saradnja vojnih i civilnih struktura

Ja kao zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo želio sam informirati vojnike, pripadnike ove jedinice o aktivnostima NATO štaba te također se upoznati o saradnji između lokalnih civilnih institucija i Oružanih snaga BiH. Bilo mi je zadovoljstvo upoznati se i s lokalnim zvaničnicima i od njih saznati više o saradnji koja se ostvaruje sa OSBiH, kako to sve funkcionira. Imali smo jednu otvorenu diskusiju u okviru koje sam mogao čuti da se ostvaruje istinski dobra saradanja – kazao je Henriksen.

Tokom susreta s goraždanskim zvaničnicima istaknuta je izuzetno dobra saradnja koju BPK i lokalne zajednice u njegovom sastavu imaju s vojnim strukturama, ali i pitanja koja se tiču Oružanih snaga BiH.

- Riječ je o neperspektivnoj vojnoj imovini i objektima za kojima postoji potreba i zahtjev lokalnih zajednica da se stave u upotrebu. I ova posjeta još jednom je potvrdila izuzetno dobru saradnju i uvažavanje vojnih i civilnih struktura, što je, na kraju krajeva, slika i ogledalo jedne države, i to je po meni najveći značaj sastanka uz potrebu da najavimo buduću saradnju. Znamo da OSBiH u BPK dosta rade na terenu. Ovih dana se završava sanacija 30 kilometara lokalnih puteva u ruralnim područjima, prije svega grada Goražda. Oružane snage uključene su i u druge projekte koje mi implementiramo na nekim memorijalnim kompleksima. Očekujemo je i ubuduće, jer svi mi težimo EU integracijama i NATO savezu, što je i u BPK još jednom istaknuto kao neka potreba ili cilj – kazao je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Delegacija NATO štaba u Sarajevu i Oružanih snaga BiH boravak u BPK Goražde, između ostalog, iskoristila je i za posjetu proizvodnim pogodnima u oblasti namjenske industrije.