Delegacija SBB-a na obilježavanju deblokade Mostara: Hujka je naš uzor i nadahnuće

Delegacija Gradskog odbora SBB–a Mostar, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježila je 25. godišnjicu deblokade Mostara i pogibije brigdnog generala Midhada Hujdura – Hujke, u sklopu manifestacije Putevima pobjede Armije BiH 1992 -2018. koju je organizirala Jedinstvena organizacija boraca Mostar i Unija veterana – demobilisanih boraca HNK.

Obilježavanje 25. Godišnjice deblokade Mostara, organizuje se u znak sjećanja na komadanta 41. Slavne mostarske brigade Midhada Hujdura Hujku i njegove saborace, kako ne bi izblijedila cjelovita istina o agresiji na Mostar i Republiku Bosnu i Hercegovinu.

To su bili dani kada su snage Armije BiH izvršile deblokadu opkoljenog herojskog grada Mostara i vojnim podvigom uspjele nadjaćati mnogo snažnijeg napadača, deblokirati nepokoreni Mostar, te se preko Bijelog polja spojiti sa ostalim slobodnim teritorijama u BiH.

Ovaj događaj predstavlja prekretnicu za dalji tok ratovanja i opstanak države BiH. Naša je obaveza da ističemo ulogu i značaj boraca Armije BiH i njihovih komadanata koji su svojim životima i neizmjernom hrabrošću omogućili da živimo u slobodi i miru.

Sjećanje na lik i djelo našeg Hujke trajna je moralna obaveza. Želimo spriječiti pokušaje revizije važnih historijskih dešavanja, što je česta pojava u poratnim interpretacijama kroz nacionalne udžbenike historije i povijesti.

Proslavljeni komadant je uzor, inspiracija i nadahnuće svojim saborcima, njihovoj djeci i svim patriotama koji u srcu nose Bosnu i Hercegovinu, kao nezavisnu, nedjeljivu i državu ravnopravnih naroda i građana, istakao je Anel Kljako predsjednik GO SBB Mostar.