Brojne delegacije na obilježavanju Bitke za ranjenike i 77 godina pobjede nad fašizmom

sadf

- Danas će u organizaciji SABNOR-a BiH, OO UABNOR-a Jablanica, Društva „Josip Broz Tito“, Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ iz Jablanice i Općine Jablanica obilježava se 79. godišnjica „Bitke za ranjenike na Neretvi“ i 77 godina „Pobjede nad fašizmom“. Programom je predviđeno spuštanje 79 karanfila u Neretvu, polaganje cvijeća i odavanje počasti svima onima koji dadoše svoje živote za slobodu. Vijence i cvijeće će položiti mnogobrojne delegacije antifašista iz BiH i regiona, kao i predstavnici političkih stranaka, kao i drugih udruženja koja baštine antifašističku tradiciju na ovim prostorima. 

"Partizani su te davne 1943. godine dokazali svoju humanost, hrabrost, solidarnost za spas ranjenika, a nama su ostavili zadatak da istrajemo u očuvanju anifašističkih vrijednosti. Zato je bitno da budemo u Jablanici, da obilježimo najhumaniju bitku u istoriji ratovanja i da jasno pošaljemo poruku svima onima koji žele da ponište ili umanje značaj antifašističke borbe: fašizam neče proći!!!

Dolaskom u Jablanice nećemo samo obilježiti „Bitku na Neretvi“ i „Pobjedu nad fašizmom“, već nastaviti borbu za očuvanje antifašističkih vrijednosti, antifašističkih spomenika, kao i prava i slobodu svakog pojedinca, bez obzira gdje se nalazio", saopćeno je iz UABNOR-a Mostar. 

Polaganje cvijeća će se održati 7. maja 2022.godine (subota) na platou Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici u 12:00 sati. U Jablanici će danas biti i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a, delegacija SDP-a, te brojni antifašisti iz BiH i regiona. 

U povodu 79. godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“ i 77. godišnjice pobjede nad fašizmom medijima će se obratiti: načelnik općine Jablanica, Damir Šabanović; predstavnici SABNOR-a BiH, kao i predstavnici državnih delegacija sa prostora bivše Jugoslavije. 

„Nemojmo, drugarice i drugovi, nikada zaboraviti da je tu, u hladnim vodama Neretve, tekla krv sinova i kćeri svih naših naroda i narodnosti. U vatri danonoćnih borbi kovalo se bratstvo i jedinstvo, velika tekovina naše oružane borbe i revolucije. Čuvajmo to bratstvo i jedinstvo“. (Tekst iz govora Josipa Broza Tita, Jablanica 12. novembar 1978. godine)

Foto:Ilustracija