Delegati o zakonu o akcizama: Ne može se ni procijeniti koliko je BiH izgubila sredstava

Delegat HDZ-a 1990 u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž izjavio je da je godinu dana potrošeno neracionalno, a zakon o akcizama nije usvojen.

S njim se slaže i Sredoje Nović, delegat SNSD-a, koji ističe da su štete zbog ranijeg neusvajanja neprocjenjive.

"Ovo je peti pokušaj. Izgubili smo godinu dana, a znali smo da je to jedna od ključnih obaveza iz reformske agende i akcionog plana za njeno sprovođenje", rekao je Raguž i dodao da je BiH izgubila priliku za pokretanje ogromnih građevinskih, ali i privrednih radova koji mogu da spriječe odlazak ljudi. 

On je istakao da su do prije nekoliko godina, oni koji danas predlažu ovaj zakon bili protiv njega, a oni koji mu se danas protive, bili za. 

Raguž je naglasio da će tražiti da svaki mjesec iz Doma naroda kažu javnosti šta je konkretno urađeno. 

Delegat HSS-a u Domu naroda Mario Karamatić rekao je da su neke od njegovih kolega promijenile mišljenje, a da su neki "pobjegli sa sjednice kako ne bi morali da se izjasne i da ostanu dosljedni ranijim stavovima". 

Karamatić kaže da HSS od početka ne podržava uvođenje novih nameta jer smatra da se time apsolutno ništa neće postići.

On je naglasio da privredni rast dolazi od malih nameta, koje svi plaćaju.

"Već imamo prevelike namete u odnosu na zemlje okruženja. Imamo podatak da Uprava za indirektno oporezivanje u ovoj godini planira da prikupi više od 300 miliona KM poreza, i od toga se, ako ne autoput, mogao napraviti bar još jedan trotoar kod Predsjedništva", istakao je Karamatić. 

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je da je odugovlačenje usvajanja seta zakona o akcizama klasična politizacija i da se na današnjoj sjednici Doma naroda pokazalo da bez opozicije nijedan od zakona ne bi bio usvojen.

Nović je rekao novinarima da je za usvajanje seta zakona o akcizama potrošeno mnogo vremena i da se ne može ni procijeniti koliko je do sada izgubljeno sredstava za BiH.

Podsjetivši da godinu dana nije postojala želja da set zakona o akcizama bude usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Nović kaže da je nevjerovatno to što do sada niko nije čuo ozbiljan razlog zašto da ovaj set zakona ne bude usvojen.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić /SDA/ rekao je da u procesu usvajanja seta zakona o akcizama problem predstavlja njihovo razmatranje u Predstavničkom domu.

Softić je izjavio da su, zbog problema u komisijskoj fazi u Predstavničkom domu, oni u taj dom upućeni po hitnoj proceduri da bi bila izbjegnuta procedura koja bi, eventualno, ponovo zaustavila usvajanje ovih zakona. 

"Dom naroda iskoristio je poslovničke mogućnosti i spojena su dva čitanja na jednoj sjednici zbog hitnosti. Prihvatili smo ovaj set zakona Vijeća ministara kao svoj i uputila ga Predstavničkom domu po hitnoj proceduri u namjeri da bude ubrzana ova procedura", pojasnio je Softić. 

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Fahrudin Radončić iz SBB-a podsjetio je da je ova stranka već četiri puta prihvatila set zakona koji se odnosi na akcize, a su to danas učinili i peti put. 

"U međuvremenu je zatražena garancija od Vijeća ministara da bude obezbijeđena apsolutna transparentnost i da taj novac ne završi kao prethodnih osam milijardi KM na nepoznat način, nego da bude trošen za izgradnju puteva. Taj zahtjev je ispunjen i zato smo glasali i podržali set zakona", rekao je Radončić.

 

(Izvor: Srna)